pondělí 20. května 2024

Jeseníky se dočkají Domu přírody. Turisty seznámí se zdejší krajinou

V Jeseníkách bude vybudován Dům přírody, jež bude sloužit jako informační centrum turistům.

Altán v Karlově Studánce.

Altán v Karlově Studánce.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Altán v Karlově Studánce.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

V Karlově Studánce v Jeseníkách vznikne Dům přírody. Půjde o výstavní prostor, centrum pro ekovýchovu, tematické přednášky a další aktivity pro veřejnost i školy. Jesenicko navštíví ročně půl milionu návštěvníků, ale místo, kde by se turisté seznámili se specifiky zdejší přírody, tady dosud chybí.

Karlova Studánka je průsečíkem oblíbených turistických tras, je to jedna z nejvíce navštěvovaných lokací v našem regionu, která ročně láká statisíce výletníků. Je to ideální místo pro vybudování Domu přírody Jeseníků. Jeho hlavním posláním bude seznamování s bohatstvím místní krajiny a přírody a taky osvěta, jak se máme při výletech chovat,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška.

Projekt Dům přírody Jeseníků je součástí globální sítě Domů přírody, která návštěvníky seznamuje s rozmanitostí místní krajiny a přírody. „Domy přírody orientují návštěvníky v území, poskytují jim základní informace a zázemí. Návštěvníkům chceme představit Jeseníky nejrůznějšího charakteru, aby bylo vidět, jak je naše příroda a krajina rozmanitá,“ řekl František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR). Projekt Dům přírody Jeseníků bude realizován AOPK ČR a Horskými Lázněmi Karlova Studánka.

Autor: Šimon Mitro

Související

Podoba nové aplikace s opravami silnic Moravskoslezského kraje
Domácí

Aplikace ukazuje řidičům silniční stavby v Moravskoslezském kraji

příroda
Domácí Příroda

Národní komise geoparků bude v Česku řešit nedostatečné financování

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké

Praděd
Domácí

Řidiče při cestě na Praděd čeká omezení