čtvrtek 4. července 2024

Jen polovina Čechů jí ovoce a zeleninu každý den

Češi podceňují vliv stravování na kvalitu života. Pouze osm procent lidí sní doporučované množství zeleniny a ovoce.

ovoce

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Podle dat Evropského statistického úřadu (Eurostat) celkem 48 procent Čechů denně nesní ani jednu porci ovoce či zeleniny. Pouze necelých osm procent sní doporučovaných pět a více porcí ovoce a zeleniny. Mezi další špatné stravovací návyky Čechů patří také nadměrné množství soli. Průměrná spotřeba soli je třikrát vyšší než zdravotní limity a celkově má rizikové stravovací návyky více než pětina populace. Podle statistiky OECD z roku 2019 stojí za čtvrtinou úmrtí špatné stravování.

Téměř tři čtvrtiny Čechů trpí nadváhou nebo obezitou, kondicí, která je z velké části spojena s nevhodným stravováním. Míra obezity, jakožto projevu nevhodného životního stylu, v ČR výrazně roste a přesahuje už 19% procent, což je jedno z nejvyšších čísel v Evropské unii. Podíl lidí za hranicí obezity se navíc zvyšuje i u dětí a adolescentů,“ uvedla doktorka Eliška Selinger z Centra podpory veřejného zdraví SZÚ.

Problém se týká už dětí. Podíl školáků s nadváhou a obezitou narůstá každým rokem. „Základem pro celoživotní zdravé stravování jsou vybudované správné stravovací návyky už od dětství. I proto nyní team odborníků Státního zdravotního ústavu pracuje na reformě školního stravování, aby naše děti už od dětství dostávaly ve školách nabídku nutričně vyvážených, zdravých a chutných jídel. Aby se učily, že jíst zeleninu, luštěniny a ovoce je normální a pamatovaly si, že taková jídla mohou i moc dobře chutnat. Pro mnoho dětí je školní oběd jediným teplým jídlem za den. Víme, že musíme pomoci takovou změnou rodinám, aby společné úsilí vedlo k celkové úpravě stravovacích návyků už od dětství,“ řekla odbornice Státní zdravotního ústavu Alexandra Košťálová.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: SZÚ

Související

cukr
Domácí

Cukr nezpůsobuje obezitu, tvrdí potravinářská komora

017804_51_496227
Domácí

Tristní sklizeň odhaluje katastrofální dopad mrazů. České ovoce zdraží

duševní zdraví
Domácí Zdraví

Systém péče o duševní zdraví posílí lidé s vlastní zkušeností

50432119403_3232b0dc4c_b
Zdraví

Ultra zpracované potraviny by měly nést varovné označení, tvrdí odborníci