čtvrtek 19. září 2024

Jemenští obchodníci prodávají zbraně přes sociální síť X

Obchodníci se zbraněmi v Jemenu využívají sociální platformu X, dříve známou jako Twitter, k veřejnému prodeji zbraní v oblastech ovládaných hnutí Hútiů.

ak-47

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Zatímco válka v Jemenu pokračuje, obchodníci se zbraněmi otevřeně využívají platformu X, dříve známou jako Twitter, k prodeji automatických zbraní, pistolí, granátů a granátometů. Tento obchod se odehrává především v oblastech pod kontrolou povstalecké skupiny Hútíů.

Obchodníci se zbraněmi v jemenském hlavním městě Saná a dalších oblastech kontrolovaných Hútíji otevřeně propagují své produkty na sociální síti X. Tyto inzeráty, které jsou zaměřeny na jemenské zákazníky, nabízejí zbraně jako AK-47 a Glocky, často s lákavými popisy, jako například „prémiové zpracování a špičková záruka“. Ceny se uvádějí v jemenských i saúdskoarabských rijálech.

Všechny inzeráty, které The Times a BBC nalezli, mají ověřený modrý znak. Přestože obě média kontaktovala X s žádostí o komentář, odpověď dosud neobdržela.

Většina moderátorů obsahu byla propuštěna po koupi společnosti Elonem Muskem v roce 2022. Inzeráty na zbraně nejsou skryté na Dark Webu, ale jsou snadno dostupné na veřejné části X. Organizace Tech Against Terrorism vyzvala technologické platformy k aktivnímu odstraňování obsahu podporujícího Hútíje.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXkxb5vXAAA8rPZ
Zahraniční

Netanjahu slibuje odplatu Jemencům. Jejich raketa přistála uprostřed Izraele

Elon Musk
Zahraniční

Boj Elona Muska s Brazílií pokračuje. Úřady chystají nové sankce pro Starlink

Cristiano Ronaldo ve videu na svém youtubovém kanálu UR · Cristiano
Zahraniční Zajímavosti

Cristiano Ronaldo přidal další světový rekord do své sbírky. Kraluje YouTube

tanker SOunion
Zahraniční

Ozbrojenci napadli řecký tanker u Jemenu