pondělí 20. května 2024

Jemenci zasáhli v Rudém moři norský tanker, který vezl olej do Benátek

Radikální islamistická skupina jemenských Húsíů o sobě dává vědět stále hlasitěji. V noci na dnešek zasáhla norský tanker, který začal hořet.

strinda

Norský tanker M/T Strinda se stal terčem útoku radikálních Jemenců.
Zdroj: X

  • Norský tanker M/T Strinda se stal terčem útoku radikálních Jemenců.
  • Zdroj: X

Jemenští povstalci z radikální skupiny Húsíů si udělali z Rudého moře válečnou zónu. Každá loď, která se přiblíží průlivu Báb al-Mandeb mezi Arabským poloostrovem a africkou pevninou, se vystavuje riziku ostřelování. Nyní se o tom na vlastní kůži přesvědčila posádka norského tankeru, který převážel rostlinný olej a biopaliva z Malajsie do italských Benátek. Loď po raketovém útoku začala hořet. Posádka by měla být v pořádku.

Brigádní generál Jemenských ozbrojených sil Yahya Saree oznámil, že k útoku na norskou loď se uchýlil až poté, co její posádka ignorovala varování. "Jemenské ozbrojené síly potvrzují svůj trvalý závazek zabránit všem lodím všech národností, které míří do izraelských přístavů, aby se plavily v Arabském a Rudém moři, dokud nebudou našim houževnatým bratrům v Gaze dodány nezbytné potraviny a léky," prohlásil.

Útok na norský tanker je další se série incidentů, kteří Húsíové v posledních dnech vyvolali. Na přelomu listopadu a prosince pálili po americkém torpédoborci, na konci minulého týdne zase podnikli dronový útok na francouzskou fregatu.

Húsíové mají totiž podporu Íránu, který je léta pro Izrael nepřátelským státem. V samotném Jemenu se od vypuknutí války v Pásmu Gazy konala řada propalestinských demonstrací.

Autor: Jan Skala

Související

Isaac_and_Michal_Herzog_laying_the_cornerstone_for_the_new_settlement_«Meital»_in_the_Gilboa,_June_2022_(ABG4_7)
Zahraniční

Izrael se bouří kvůli mezinárodnímu zatykači. Odsoudil ho i Fiala

Charles_Q._Brown,_Jr.,_Chairman_of_the_Joint_Chiefs_of_Staff,_traveled_to_Tel_Aviv,_Israel_and_Amman,_Jordan_on_17_to_19_December_2023_-_32
Zahraniční

Netanjahu i lídři Hamásu. V Haagu chtějí soudit špičky obou válčících stran

Ebrahim_Raisi_in_Zanjan-9
Zahraniční

Írán míří k předčasným volbám. Izrael svou účast na sestřelení vrtulníku odmítá

profimedia-0874678469
Zahraniční

Íránci našli havarovaný vrtulník. Prezident i ministr zahraničí v něm uhořeli