pátek 5. července 2024

Jedno z nejvýše položených lyžařských středisek na světě je bez sněhu

Proslulé lyžařské středisko Gulmarg v Himalájích je uprostřed ledna bez sněhu. Může za to sucho. Provozovatelé začínají sčítat škody.

GEHZqB9WYAABK4M

Gulmarg v lednu bez sněhu.
Zdroj: X/Mudasir Maqbool

  • Gulmarg v lednu bez sněhu.
  • Zdroj: X/Mudasir Maqbool

Lyžařské středisko Gulmarg v Kašmíru, jedno z nejvýše položených středisek na světě, běžně v tomto období brázdí tisíce lyžařů a snowboardistů. Areály uprostřed Himalájí nabízejí víc než 1 300 metrů sjezdovek, ty jsou ale teď kvůli extrémnímu suchu úplně bez sněhu.

Kvůli suchým sjezdovkám jsou bez práce ti, kteří se každý rok živí obrovským návalem lyžařských a snowboardových nadšenců. Někteří instruktoři dokonce ruší rezervace klientům i sami od sebe. „Odřekl jsem čtyři rezervace v prosinci a dalších 23 v období do 21. ledna. Uvidíme jestli bude v druhé polovině ledna sníh, poté je znovu oslovím,“ řekl instruktor Asif Ahmad Bhat.

Předpověď zatím vypadá příznivě. Už teď je ale jisté, že kvůli polovině nejsilnějšího měsíce bez sněhu zaznamenají kromě instruktorů ekonomický propad také provozovatelé vleků nebo půjčoven lyžařského vybavení.

Hotely v letovisku i přes to praskají ve švech. Nepřízeň počasí uprostřed lyžařské sezóny totiž nikdo nečekal a turisté dorazili.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

profimedia-0886665561
Zahraniční

Smrtící tlačenice v Indii je zločinné spiknutí, tvrdí guru Bhole Baba

profimedia-0886647756
Zahraniční Video

Dav v Indii ušlapal desítky žen a dětí, guru Bhole Baba je na útěku

266b663952fa2bbe2902d895cd806419
Zahraniční

Green Deal naruby. Indie spustí nejvíc uhelných elektráren za poslední léta

profimedia-0882599259
Zahraniční Video

Střet vlaků v Indii si vyžádal několik mrtvých a desítky zraněných