pátek 17. května 2024

Jednejte s námi, nebo přitvrdíme. Odbory poslaly vládě vzkaz, Fiala jej odmítá

Vláda Petra Fialy zažívá dnes nejsilnější protest během svého volebního období. V Praze demonstrovalo několik tisíc lidí, další v ostatních místech republiky. Vadí jim konsolidační balíček, který obyvatele podle odborů uvrhne do chudoby.

profimedia-0824618444

Odboráři se sešli pod okny sídla vlády.
Zdroj: Profimedia

  • Odboráři se sešli pod okny sídla vlády.
  • Zdroj: Profimedia

Malostranské náměstí, tedy prostor před sídlem české vlády, zaplnilo dnes odpoledne několik tisíc odborářů, kteří přišli vyjádřit svou nespokojenost s politikou vlády Petra Fialy (ODS), zejména pak s konsolidačním balíčkem, jenž vstoupí v účinnost po Novém roce. Na akci kromě řady odborářů vystoupil také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, který vládě vzkázal, že dnešní protestní akce, jež se neodehrávala pouze v Praze, ale po celé České republice, je pouze začátek. Zdůraznil, že odbory nyní nezastupují jen zaměstnance, ale i zaměstnavatele, na něž chystaná opatření vlády rovněž dopadnou. Další z odborových předáků Bohumír Dufek uvedl, že vláda přivedla do chudoby už 1,5 milionu rodin.

Do protestní akce se připojili i zástupci lékařů a zdravotníků, kteří jsou v současné době s vládou také ve sporu ohledně přesčasových hodin. Těch jim ministerstvo zdravotnictví chtělo nařídit dvakrát tolik. Jejich zástupce Martin Engel řekl, že své protesty nemíří proti svým pacientům, kterým naopak chtějí vytvořit odpovídající prostředí, což však nejde bez rozumného financování.

Další část protestů se týkala zvyšování odchodu do důchodu, což bylo téma pro šéfa odborové organizace KOVO Romana Ďurča. Ten dokonce vyzval ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL), aby své názory přišel obhájit na pódium, což se nakonec nestalo. Stávku z Mladé Boleslavi podpořili i zaměstnanci koncernu Škoda Auto, kteří na dvě hodiny přerušili výrobu a odešli stávkovat na tamní náměstí, kde se ti starší z nich přesně na den před 34 lety účastnili generální stávky, ta pomohla k pádu komunistického režimu.

K dnešní stávce se vyjádřil i premiér Fiala, který ji označuje za nesrozumitelnou. „Jednoznačně odmítám tvrzení, že vláda s odbory nejedná. Fakta jasně říkají, že to není pravda. Dialog by mohl fungovat dobře, ale pouze za předpokladu, kdy mají zájem domluvit se obě strany. Vláda ten zájem má. Až se odbory budou chtít vrátit k jednání a nebude to pod tlakem a hrozbou dalších stávek, jsme připraveni v dialogu pokračovat,“ zmínil Fiala.

Protestující přišli naopak podpořit politici z opačné strany spektra. Kromě zástupců KSČM se objevil i bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (tehdy ČSSD) a bývalý premiér Jiří Paroubek.

Autor: Jan Skala

Související

441606119_882025303966077_2169710962124089751_n
Domácí

Na vánočním večírku se pil alkohol. Jurečkův resort za to zaplatí pokutu

GNiiEx1aoAAKBuN
Zahraniční

Gruzie přijala kontroverzní zákon. Poslanci se při jeho schvalování poprali

profimedia-0856539262
Domácí

Nerudová má problém: Pekarová ji nepodpoří, Konečná na ni podá žalobu

GNcjNFNWwAAhd0M
Zahraniční

Demonstranti blokují budovu gruzínského parlamentu. Policie nasadila vodní děla