čtvrtek 18. dubna 2024

Jedlé květiny dodají jídlům šmrnc i chuť

Živé květy zdobí dorty, zákusky nebo třeba saláty. Takové zdobení není jen módním gastronomickým výstřelkem, ale metodou starou tisíce let. Vypěstujte si i vy zajímavé chutě!

Jedlé květy

Jedlé květy
Zdroj: unsplash.com

  • Jedlé květy
  • Zdroj: unsplash.com

Pokrmy zdobili rostlinami již staří Číňani, Indové nebo třeba Řekové. Které z květů stojí za vyzkoušení a kterým druhům byste se raději měli vyhnout? Rozhodně nepoužívejte květiny z obchodů či zahradních center: mohou být sice hezké, ale skrývají v sobě chemické postřiky a umělá hnojiva. V obchodech vybírejte jen ty s certifikací bio.

Raději si pro jedlé květy vyrazte do volné přírody. Nesbírejte ale ty u silnic a trhejte je jen ve volné přírodě. Pozor - ne všechny květy jsou jedlé! Pokud si tedy nejste jistí s určením druhu, raději se poraďte s odborníkem.

Nejlepším a nebezpečnějším způsobem je vysadit si rostliny doma do truhlíků či na zahradu. Většina rostlin je nenáročná, zvládnete je vypěstovat od semínek a dobře si rozumí s různými druhy zeleniny, takže je můžete vsadit přímo do záhonů či do nádoby k rajčatům. Pro začátek si vyberte osvědčenou trojici - lichořeřišnici, měsíček a afrikány.

Jedlé květiny potřebují obvykle hodně slunce, úrodnou půdu a během kvetení i hnojivo. Vysévat a sázet můžeme na jaře a začít můžete se semínky už teď ve vaší kuchyni. Důležité je vědět, jak si daná květina rozumí s ostatními ingrediencemi v pokrmu.

Využít můžete pampelišky, sedmikráskách nebo levanduli. Z okrasných a planých jedlých květin jsou vhodné lichořeřišnice, violka, měsíček, večernice, sladké fialky, fuchsie, ibišky a růže. Hodí se do salátů, na chlebíčky a na dezerty. Pokud květy usušíte, získáte skvělou ingredienci i pro směs koření. Tyto květiny jsou vhodné i pro výrobu domácí kosmetiky.

Autor: HT

Související

Závod číšníků a servírek.
Zahraniční

Croissant s kávou na podnos a hurá do ulic. Číšníci a servírky závodili v Paříži

eggs-869300_1280
Ostatní

Co s tou spoustou vajec po Velikonocích?

McDonald's
Ostatní Jídlo

Třetina Čechů chodí do fast foodu několikrát měsíčně

vafle
Světové dny Jídlo

Den vaflí