středa 24. dubna 2024

Martin Bílek z Kyjova okouzlil porotu složenou z hvězdných kytaristů

Kytaristé od Ozzyho Osbournea, Ronnieho Jamese Dia či z Manowar ocenili českého hráče. Přiřkli mu třetí místo v soutěži evropských kytaristů.

Martin Bílek

Martin Bílek měl na soutěži evropských kytaristů velký úspěch.
Zdroj: Facebook

  • Martin Bílek měl na soutěži evropských kytaristů velký úspěch.
  • Zdroj: Facebook

Staré přísloví, že co Čech, to muzikant, už sice neplatí, ale přesto se najde vždy někdo, kdo dokáže na hudebním kolbišti Českou republiku reprezentovat i ve světě. Naposledy se to podařilo kyjovskému kytaristovi Martinu Bílkovi, který se přes základní kola dopracoval až do finále soutěže Electric Guitarlands, která po šestadvaceti zastávkách v jedenácti zemích vyvrcholila v italském městě Villa Potenza. Tam se utkalo osm finalistů. První dvě místa nakonec připadla Itálii, třetí pozici díky Bílkovi získala Česká republika. „Mám z toho velkou radost, třetí místo v evropské soutěži je velký úspěch, vůbec jsem to nečekal. Co pro mě ale znamená víc, jsou ta slova uznání od zkušenějších kolegů,“ řekl kytarista pro Minutové zprávy.

Vysokou prestiž soutěži podtrhla porota, ve které zasedli světově uznávaní kytaristé. Mezi nimi byl někdejší spolupracovník Ozzyho Osbournea Gus G, Rowan Robertson, který hrával s Ronniem Jamesem Diem a dále pak Andrea Martongelli, spolupracovník bývalého basisty Megadeth Davida Ellefsona, a Michael Angelo Batio, tedy současný člen amerických Manowar. „Už poznat ty lidi osobně byl skvělý zážitek. Když se ještě hezky vyjádří k mému hraní, je to úžasný pocit,“ dodal Bílek, který je členem moravských kapel Bulvaar a Moravian.

Autor: Jan Skala