Jeden z pěti mladých lidí na světě je Ind. Nejlidnatější zemí světa se v dubnu stane Indie

Čína letos přijde o prvenství. V počtu obyvatel ji předběhne Indie. Jaké jsou klíčové faktory vzrůstající indické populace?

Indie

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Arvind Shakya

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Arvind Shakya

Indie letos předběhne Čínu v počtu obyvatel a stane se nejlidnatější zemí světa. Aktuálně je rozdíl v počtu obyvatel pouze 37 milionů. V Číně žije přes 1,453 miliard lidí, zatímco v Indii 1,416 miliard. Pro porovnání v Evropě žije necelých 750 milionů obyvatel. Organizace spojených národů (OSN) očekává, že Indie přeskočí Čínu už v dubnu.

Za posledních 70 let vzrostla populace Indie o jednu miliardu. OSN vytvořila tři scénáře toho, jak indická populace bude růst. I v tom nejméně početném scénáři OSN předpokládá, že počet obyvatel bude růst minimálně do roku 2047 a na hodnotu jedné miliardy klesne nejdříve za sedmdesát let. Pokud se však politika země směrem k porodnosti nezmění a nepotká Indii mohutná přírodní katastrofa, tak je pravděpodobnější scénář, že indická populace bude stabilně růst až do roku 2064, kdy dosáhne vrcholu 1,7 miliardy lidí.

Indie je zajímavá také tím, že v ní žije enormní množství lidí mladších 25 let. Dalo by se říct, že jeden z pěti lidí pod 25 let na celém světě žije v Indii. Průměrný věk v Indii činí 28 let. Pro srovnání, v USA je průměrný věk 38 let, v Číně 38,4 let a například v Česku je to 43 let. Vysoké zastoupení mladých lidí v Indii znamená, že do budoucna bude zemí, ve které populace stárne nejpomaleji.

Ještě v roce 1950 měly Indky v průměru 5,9 dětí, v roce 1992 klesla porodnost na 3,4 dětí a nyní je porodnost na hodnotě 2,0 dětí. I přes razantní propad v posledních 70 letech má Indie stále vyšší porodnost než Čína (1,4 dítěte) nebo USA (1,6).

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0922942350
Ekonomika

BRICS – summit paradoxů. Rusko chce ukázat vliv, spojenci chtějí ukončení války

Šanghaj
Ekonomika

Čínská ekonomika zaostává za očekáváním

feťáci
Zahraniční

Rodiny obětí fentanylu apelují na vládu: Uvalte vysoké clo na Čínu

GaFWcpFb0AQr43F
Zahraniční

Tchaj-wan se obává čínského úderu. Peking posiluje armádu kolem ostrova