pondělí 16. září 2024

Je třeba zastavit tragédii, řekl Putin. Tak stáhněte vojska, odpověděl mu Scholz

Před světovými lídry na summitu G20 promluvil Vladimir Putin o potřebě ukončit válku na Ukrajině. Německý kancléř Olaf Scholz jej nato vyzval, ať stáhne vojska, čímž by válku zastavil.

Vladimir_Putin_(2023-07-21)

Vladimir Putin dnes promluvil na summitu G20.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Vladimir Putin dnes promluvil na summitu G20.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ruský prezident Vladimir Putin dnes promluvil na virtuálním summitu skupiny G20 a přestože se spíše čekal projev, který se bude dotýkat ekonomiky, Putin svá slova stočil k válce na Ukrajině. Podle něj je nutné zastavit tragédii, kterou tato válka představuje a zmínil vůli zúčastnit se mírových rozhovorů. Ty údajně nikdy neodmítal, ovšem narážel na neochotu Kyjeva, který tvrdí, že vyjednávat začne, až Moskva stáhne svá vojska z ukrajinského území. K jejich vpádu dal rozkaz 24. února loňského roku právě Putin.

Ten také pomluvil o loňských útocích na plynovod Nord Stream v Baltském moři, které označil za akt terorismu. Podobně se před časem vyjádřil i jeho mluvčí Dmitrij Peskov, který tak komentoval slova amerického listu The Washington Post, jenž za původce útoku označil ukrajinské síly. Ruský prezident rovněž mluvil o obilné dohodě, kterou sám odmítl a díky které byla ukrajinským obilím zásobována nejchudší místa Afriky. Putin poznamenal, že Rusko do konce roku zdarma dodá Africe 200 tisíc tun pšenice, která se bude vykládat v přístavech v Somálsku a Burkině Faso.

Dnešní summit G20 je jediným, které se Putin v poslední době zúčastnil. Na předchozí jednání v indickém Novém Dillí za sebe poslal ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Jeho dnešní účast byla dána skutečností, že se jednalo o virtuální setkání a nehrozilo mu zatčení na základě zatykače od Mezinárodního trestního soudu kvůli zavlečení ukrajinských dětí do Ruska.

Autor: Jan Skala

Související

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

Vladimir_Putin_(2022-09-20)
Zahraniční

Starmer se sejde s Bidenem. Putin proto varuje před útoky na ruské území

ced204df4f22a7cca79a4434fd42-1456491
Zahraniční

Blázinec nebo výměna rolí? Turecko podporuje Ukrajinu, Západ couvá

profimedia-0906559655
Zahraniční

Kamalu Harris podpořila Taylor Swift. Jste marxistka, vytkl jí Donald Trump