čtvrtek 19. září 2024

Je to moje dítě, tvrdí o zavlečeném chlapci ruská komisařka pro práva dětí

Moderátorka Vice News se zeptala Marije Lvové-Belové, kterou Mezinárodní trestní soud obvinil z válečných zločinů, zda je skutečně válečný zločinec. Ta reagoval se smíchem: "To je vtipné. Jsem matka. To mluví za vše. Válečný zločinec? O čem to mluvíte?"

děti války

Ukrajinští rodiče pátrají s pomocí webu Děti války po svých zmizelých potomcích.
Zdroj: https://childrenofwar.gov.ua/

  • Ukrajinští rodiče pátrají s pomocí webu Děti války po svých zmizelých potomcích.
  • Zdroj: https://childrenofwar.gov.ua/

Lvova-Belova, ruská komisařka pro práva dětí, je zodpovědná za zavlečení 20 tisíc ukrajinských dětí na území pod kontrolou Ruska. Některé Rusům předali sami rodiče z míst, na která Rusové tvrdě útočili. Věřili, že děti pojedou na letní tábor, aby byly v bezpečí. Místo toho skončily v táborech na převýchovu nebo v nelegálních adopcích. "Děti nechodily ven, děti byly neustále ve velmi obtížném psychickém stavu. A když jsme rodičům nabídli, že je pošleme na dovolenou zdarma, všichni samozřejmě s radostí okamžitě souhlasili,“ pronesla komisařka.

Podle Ženevské úmluvy, kterou podepsalo i Rusko, je možné děti deportovat z humanitárních důvodů do třetí země – nikoli ale do země válčícího agresora.

"Jsou to děti z těch regionů, které se uznaly za Rusko. Jsou to rusky mluvící děti, které vyjádřily touhu stát se součástí jednoho velkého Ruska," odmítla komisařka, že by se dopustila válečného zločinu.

Lvova-Belova ale přiznala, že se stará o 16letého Filipa z Mariupolu "Srdce mě k němu volalo. Byl ve skupině z Mariupolu, kterou jsme evakuovali po skutečných aktivních bojích. Byla to skupina 31 dětí, většinou teenagerů. Mluvili jsme spolu, a víte, srdce mi poskočilo a já jsem si uvědomila, že je to moje dítě," říká Lvova-Belova, která pokládá obvinění mezinárodním tribunálem za absurdní a falešná.

Související

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu

Nadezhda_Tolokonnikova_and_Maria_Alyokhina
Zahraniční

Tažení proti Pussy Riot nekončí. Na seznamu hledaných jsou další členové

5988202592_335a0a8878_b
Zahraniční

Ukrajinci se pokouší dostat do Ruska. Znovu skrz hranice s Kurskou oblastí

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté