pátek 18. října 2024

Je rok 2024 a Stalinovi se znovu staví sochy. Jedna vzniká na západě Ruska

Ve Vologdě bude brzy stát Stalinova socha v nadživotní velikosti. Podle tamního gubernátora si její stavbu vymínila veřejnost.

Stalin_in_March_1935

Josif Stalin na fotografii z roku 1935.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Josif Stalin na fotografii z roku 1935.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Sovětská éra Josifa Stalina je pro Rusy stále neuzavřeným tématem. Na jednu stranu jsou světu známy miliony obětí, které si jeho režim vyžádal a krvavé politické čistky, kdy padaly hlavy i jeho nejbližších spolupracovníků, na druhou stranu, pokrok, jaký Sovětský svaz za jeho vlády udělal, je dnes pro většinu Rusů stále fascinující. Právě proto také v západoruském městě Vologda, které leží nedaleko hranic s Finskem, vzniká socha tohoto politika v nadživotní velikosti. Tamní gubernátor Georgij Filimonov uvedl, že socha vzniká na žádost veřejnosti.

Právě ve Vologdě sám Stalin v letech 1911 a 1912 žil a jeho pobyt se váže k době, kdy byl pronásledován carskými úřady za své politické postoje a činnost proti tehdejšími zřízení. Právě odsud odjel, na doporučení V.I. Lenina studovat do Vídně studovat politiku. O rok později však byl zatčen a odeslán do tábora na řece Kurejka, jedno z nejdrsnějších míst celé Sibiře.

Stalin Sovětskému svazu vládl de facto od Leninovy smrti v roce 1924 až do svého skonu o 29 let později. Západní svět jeho vládu a dobu odsuzuje, sami Rusové jej považují za jednu z největších osobností všech dob.

Autor: Jan Skala

Související

53395568171_ee9bde434c_b
Zahraniční

Západu se ukrajinský plán nelíbí. Zelenskyj pro něj hledá podporu doma

lugu-lake-8679121_640
Zahraniční Video

Pozorovatel velryb strávil na moři týdny bez jídla, teď bojuje o život v nemocnici

Military_Band_of_Korean_People's_Army_at_VDNKh_in_Moscow
Zahraniční

Severokorejci v ruských barvách. Svět nové spojenectví tvrdě kritizuje

atomový výbuch
Zahraniční Výročí

Před 60 lety se Čína se připojila k jaderným mocnostem