čtvrtek 19. září 2024

Je jim deset, pracující přesčas a zdarma. Franšízy McDonald’s v USA zneužívají děti

Úřady ve Spojených státech odhalily na 305 nelegálně pracujících dětí hned v několika franšízách světoznámého fastfood řetězece McDonald’s. Děti tam pracují i dlouho do noci, dvěma z nich bylo dokonce jen deset let.

Bez názvu

Na franšízy McDonald's v USA si posvítilo ministerstvo práce. Ve velkém tam porušují pravidla ohledně zaměstnávání nezletilých.
Zdroj: The Guardian

  • Na franšízy McDonald's v USA si posvítilo ministerstvo práce. Ve velkém tam porušují pravidla ohledně zaměstnávání nezletilých.
  • Zdroj: The Guardian

Dvě desetileté děti pracující do dvou hodin do rána bez odměny. Šokující zjištění přineslo vyšetřování amerického ministerstva práce ve státě Kentucky. Porušování federálního zákona o zaměstnávání nezletilých tam zjistili hned ve třech pobočkách. Franšízanti McDonald's, které je provozují, vlastní celkem 62 poboček v Kentucky, Indianě, Marylandu a Ohiu. Ministerstvo také zjistilo, že zaměstnávají 305 převážně 14 a 15letých dětí, které pracují déle, než je zákonem povolená doba, a dokonce i místo školy. „V poslední době čím dál častěji vidíme nárůst porušování federálních pravidel, co se dětské práce týče, včetně umožnění nezletilým obsluhovat zařízení, která by obsluhovat neměli,“ uvedla Karen Garnett-Civils z amerického odboru práce. Provozovatele franšíz čeká pokuta v přepočtu víc než čtyři a půl milionu korun.

Zaměstnávání nezletilých má v USA stejně jako u nás určitá pravidla. I když si tam smějí začít vydělávat už 14letí, musí dodržovat povolené hodiny, a to zejména ve dnech, kdy navštěvují školu. Právě franšízy oblíbeného fastfoodu mají v této oblasti už hodně vroubků. Poslední pokuty za porušování zákona ohledně dětské práce se v McDonald’s rozdávaly v únoru v Pensylvánii.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: The Guardian

Související

zitko_pavel.jpg
Domácí

Československý konzul Zítko: Zmizela miliarda dětí, fastfood je mele do burgerů

McDonald's
Zahraniční Jídlo

McDonald's zvětší burgery

McDonald's
Ekonomika Jídlo

McDonald's plánuje největší expanzi za 60 let. Otevře dalších 10 tisíc poboček

McDonald's
Světové dny Jídlo

Den proti McDonaldu