pátek 18. října 2024

Jazz, flamenco i stavění máje: Poslední červencový víkend je plný akcí zdarma

Hudba, tanec, veteráni – řada akcí bude od pátku do neděle bavit malé i velké návštěvníky řady akcí po celé České republice. Minutové zprávy jako vždy vybraly ty, kde se neplatí vstupné.

232350045_204985511641014_6703680452484371134_n

Ilustrační foto.
Zdroj: FB / Festival Colores Olomouc

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: FB / Festival Colores Olomouc

Babské hody v Dolních Věstonicích začínají v pátek v 18 hodin stavěním máje a vystoupením cimbálovky Martina Kománka. V sobotu ve 14 hodin se na návsi předá hodové právo a následovat bude průvod obcí s dechovou kapelou Romana Horňáčka, který bude provázet i večerní zábavou, jež začne ve 20 hodin.

Anenská pouť ve Starém Městě pod Sněžníkem začíná také v pátek. V 18:30 projde Anenský hudebním průvodem městem, pak vystoupí Maja Rose s kapelou a Micash. Sobotní program od 10 hodin nabídne například Romské tance Čirikle, představí se Taková normální rodinka band, Miro Šmajda a terapie, Vlny, Thom Artway či Kreyn. V neděli pak bude mše svatá v kostele sv. Anny a posezení s dechovkou u kostela. Na náměstí bude pro děti zdarma historický kolotoč.

Mezinárodní festival flamenca a španělské kultury Colores hostí od pátku do neděle Olomouc. Můžete navštívit galavečer flamenca, flamencovou fiestu anebo workshopy, kde se flamenco naučíte tančit. Program zahrnuje také přehlídku španělské kinematografie, koncerty a dny španělské gastronomie s doprovodem originální Sangrii a španělských vín.

Sraz veteránů v Kostelci nad Černými lesy se odehraje v sobotu od 10 hodin. Představí se všechny typy historických vozidel, motocyklů a traktorů. Pro účastníky i návštěvníky je připravený celodenní program včetně hudební produkce. Ve 12:30 startuje spanilá jízda Kostelcem. akci zakončí vystoupení Kostelecké folkové skupiny Funebráci a skupiny Kabát Revival.

Jazzový piknik se v sobotu chystá v městském parku v Bruntále. Akce začíná v 15 hodin a vystoupí například V. Band, Marta Kloučková Quintet, 2G band Mirka Schuberta nebo Alf Carlsson / Jiří Kotača Quartet.

Anenská pouť bude celý víkend bavit návštěvníky Horšovského Týny. Těšit se můžou na hudbu různých žánrů na hlavní scéně na náměstí Republiky a malé scéně v sadech P. Bezruče, historický jarmark s dobovou hudbou, kejklířem i loutkovým divadlem, pořady pro děti, pouťové atrakce, filmová představení, chovatelskou výstavu, střeleckou soutěž a další zajímavosti.

Výstava hub v Telči bude přístupná na Panském dvoře po oba víkendové dny od 9 do 17 hodin. Certifikovaná mykoložka Iryna Kliestová má připravenou výstavu hub, součástí akce bude také miniprodej hub a produktů z nich i tématické suvenýry. V sobotu se můžete těšit přednášku Vůně hub s ochutnávkou a v neděli se navíc můžete vydat na vycházku do lesa. Chybět nebude ani mykologická poradna.

Letní jarmark se uskuteční na zámku Kozel. Čeká vás nabídka ručně vyráběných výrobků od různých textilií přes dětské hračky až po keramiku a šperky. Nebude chybět ani spousta aktivit pro celou rodinu. Děti si mohou užít třeba jízdu na dobovém kolotoči nebo se zabavit v dílničkách. Jarmark bude v sobotu i v neděli a vstupné do areálu i na jarmark je zdarma.

Ivančická svatojakubská pouť bude bavit zájemce po oba víkendové dny. Na programu jsou kolotoče, trh, představení pro děti, hudební vystoupení pro dospělé i mše u poutního kostela svatého Jakuba. V parku na Réně čeká návštěvníky hudební pohádka skupiny Kiksylend O staré valše, moravské rokec Papakult, vystoupení Vítězslav Hándl Jazz Quarteta či moravského Jethro Tull Quanti Minoris nebo rockové kapely Alrox. V neděli bude k vidění pohádka Divadla plyšového medvídka Jak si stromy povídají, vystoupí netradiční cimbálovka Midnight Coffee Session, kapely Umberto, Grýn a dechovka Vracovjáci.

Související

60d3c46e-8ed0-4577-ba62-feca950b3293
Ostatní

Kam vyrazit a neplatit vstupné? Na obří vodácký maraton, drakiády i za zločinem

5314dbc3-1e40-42ca-907c-f08326a0c7ba
Ostatní

Kam o víkendu zdarma? Na festival ptactva, dýňobraní i zahradní slavnost

12bde35c-108f-47c9-8c98-ab42a3540371
Ostatní

Víkend přinese hlavně svatováclavské slavnosti a poutě. Kde se neplatí vstup?

5685d574-cfc6-4038-b1ac-174843b093d0
Ostatní

Kam vyrazit na akce zdarma? Chystá se klusácký dostih, slavnosti cibule i poutě