pondělí 16. září 2024

Jatka budou od roku 2026 hlídat kamery

Novela zákona stanovuje, že od ledna 2026 budou na jatkách kamery, které budou monitorovat provoz.

jatka

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Vláda schválila zákon, který stanovuje povinnost vybavit česká jatka kamerovými systémy od 1. ledna 2026. Cílem novely je zvýšit ochranu zvířat při porážení a minimalizovat rizika zneužívání. „Návrh by měl posílit dohled nad zacházením se zvířaty a zároveň minimalizovat rizika excesů, ke kterým v minulosti docházelo,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Nově vybudované jatečné provozy budou muset mít kamery instalovány již od zahájení svého provozu. Stávajícím jatkám dává novela čas na zřízení a provozování kamerových systémů od začátku roku 2026,“ uvedl Výborný. Porušení povinnosti instalace kamerových systémů může být postihováno pokutou až do výše 200 tisíc korun. Za případy týrání zvířat by mohly být jatka pokutována až třemi miliony korun.

Novela na ochranu zvířat je součástí rozsáhlejší novely veterinárního zákona, která se týká mnoha aspektů veterinární hygieny a ochrany zdraví zvířat. Tato úprava přinese i snížení byrokratické zátěže a změny v kompenzacích při likvidaci nákaz v chovech.

Autor: Šimon Mitro

Související

řeka Bečva
Domácí Příroda

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru

slon
Světové dny Fauna

Den slonů

hřib
Domácí Příroda

Češi loni nasbírali méně lesních plodů. Do lesa ale chodili více

příroda
Domácí

Na podporu venkova půjde šest miliard