neděle 29. září 2024

JAR chystá revoluci. Země chce zavést nepodmíněný příjem pro všechny

Jihoafričtí politici i ekonomové si slibují od zavedení nepodmíněné mzdy narovnání sociálních poměrů. Zatím však neřekli, kde na to vezmou peníze.

Uniegebou

Zde, v sídle vlády v Pretorii, se o nepodmíněném příjmu bude jednat.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Zde, v sídle vlády v Pretorii, se o nepodmíněném příjmu bude jednat.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Pokud se Jihoafrické republice podaří zavést nepodmíněný příjem pro všechny své obyvatele, stane se tak první zemí na světě, jíž se něco takového povedlo celoplošně. Tamní vláda jím chce alespoň v omezené míře snížit velké rozdíly v platech a usnadnit situaci lidem, kteří přišli o práci. Země se totiž dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností, která dosahuje až 30 procent. Nepodmíněný příjem znamená určitou garantovanou měsíční částku pro každého obyvatele bez ohledu na jeho majetek, stav či zaměstnanost.

Plán jihoafrických ekonomů už našel zastání i u největší politické strany Africký národní kongres, která jej však bude muset obhajovat před svými koaličními partnery, protože poprvé po 30 letech právě tato partaj nedostala v parlamentních volbách většinu. Se zavedením nepodmíněného příjmu souhlasí většina obyvatel této jihoafrické země.

Pokud tento systém projde všemi schváleními, stane se realitou pravděpodobně za dva roky, spolu s ním však musí vstoupit v platnost i daňová reforma.

Nepodmíněný příjem funguje či v minulosti fungoval i u některých jiných zemí po celém světě, ale nikdy nešlo o princip praktikovaný v celém státě.

Autor: Jan Skala

Související

zbraň
Krimi

Sedmičlenná rodina v Jihoafrické republice byla povražděna při sledování televize

nezaměstnanost
Ekonomika

Nezaměstnanost v Česku zůstává stabilní

Erdogan Putin
Ekonomika

BRICS se rozširuje. Další zemí, která podala přihlášku, je Turecko

profimedia-0146331314
Ekonomika

Nezaměstnanost se blíží ke čtyřem procentům