čtvrtek 19. září 2024

Japonsko rozšiřuje seznam lovených velryb o další druh

Japonské úřady se rozhodly ke kontroverznímu kroku. Na seznam komerčního rybolovu přidali další druh velryby. Aktivisté za práva zvířat se bouří po celém světě.

Finhval_(1)

Pohled na plejtváka myšoka.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Pohled na plejtváka myšoka.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Kromě povoleného komerčního lovu plejtváka Brydeova, plejtváka malého, nebo plejtváka sejvala, země stanovila kvótu 59 kusů pro lov plejtváka myšoka, který dosahuje délky až 27 metrů a hmotnosti až 75 tun.

V roce 1986 zakázala Mezinárodní velrybářská komise IWC kvůli neustále se snižujícím počtům velryb jejich komerční lov. Některé země jako je právě Japonsko a Island od jejich lovu zcela neustoupily a na místo komerčního lovu začaly hovořit o lovu pro vědecké účely, což úmluva nezakázala. Japonsko pak v roce 2019 komisi opustilo a po 31 letech obnovilo komerční lov a velrybí maso dále dodává na trhy jako oblíbenou pochoutku. Island též komerční lov velryb povoluje. V praxi k němu v posledních letech dochází však méně právě kvůli široké japonské nabídce.

Podle dostupných informací se populace velryb celosvětově opět rozrůstá. To však neznamená, že nejsou tato poměrně inteligentní zvířata zranitelná.

Autor: Zuzana Beranová

Související

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Putin rozhodl o posílení armády. Měla by být druhá největší na světě

GXkoWfSbsAAMNAe
Zahraniční

Další tajfun ničí čínské pobřeží. Údajně je nejsilnější za posledních 75 let

elektromobil BYD
Ekonomika Elektromobily

EU a USA omezují čínské elektromobily, přesto jejich prodeje rostou

profimedia-0907160062
Zahraniční

Bráníme se imperialistům, řekl Kim a ukázal laboratoře na obohacování uranu