úterý 2. července 2024

Japonsko postihlo další zemětřesení. Udeřilo na stejném místě jako v lednu

Dnešní zemětřesení mělo epicentrum na poloostrově Noto. Zatím to však nevypadá, že by se opakoval katastrofický a tragický scénář z ledna letošního roku.

GPIVLrObAAAvGfR

Japonsko vyděsilo další zemětřesení.
Zdroj: X

  • Japonsko vyděsilo další zemětřesení.
  • Zdroj: X

Střední část největšího japonského ostrova Honšú postihlo des ráno silné zemětřesení o síle 5,9 stupně Richterovy škály. Živel se objevil přesně v těch místech, které v lednu letošního roku zpustošily otřesy půdy, jejichž síla dosáhla 7,6 stupně, a které si vyžádaly 230 mrtvých. Jaké škody či oběti na životech si vyžádalo dnešní zemětřesení, zatím není jasné. Japonská média pouze uvedla, že varování před tsunami zatím neplatí.

Svůj provoz přerušila jaderná elektrárna Kašiwazaki-Kariwa, ale pravděpodobně pouze z preventivních důvodů. Seizmologové totiž upozorňují, že řada budov může být narušená právě po lednovém zemětřesení, které bylo i na japonské poměry výrazně silnější než obvykle.

Japonsko patří mezi země, kde otřesy půdy působí každoročně velké škody. Bezmála pětina všech zemětřesení na světě se uskuteční právě v této zemi, která leží na rozhraní čtyř tektonických desek na okraji pacifického Ohnivého kruhu. Dnešní otřesy patří mezi ty silnější.

Autor: Jan Skala

Související

GRKuBZhWgAA45Wh
Zahraniční

Peru zasáhlo silné zemětřesení. Úřady varují před vlnou tsunami

Montecristo_islet
Zahraniční

Výbuch poblíž Itálie má vysvětlení. U ostrova Montecristo dopadl meteorit

F3Qnkr2WUAAvqMm.jpg
Cestování

Japonské kočičí ostrovy lákají turisty, krmení posílají lidé z celé země

GPhac6VaIAAbLLP
Zahraniční

Rozpolcení Japonci: Na jedné straně horu skrývá plachta, jinde kvůli ní zboří dům