čtvrtek 19. září 2024

Japonsko chce vypustit vodu z Fukušimy do oceánu

Vodu používanou k chlazení havarované elektrárny Fukušima chce Japonsko vypustit zpátky do oceánu. Díky filtraci prý voda není nebezpečná.

Foto z jaderné elektrárny Fukušima po havárii v roce 2011.

Foto z jaderné elektrárny Fukušima po havárii v roce 2011.
Zdroj: Flickr

  • Foto z jaderné elektrárny Fukušima po havárii v roce 2011.
  • Zdroj: Flickr

Japonsko zkoumá možnosti kontroverzního uvolnění filtrované radioaktivní vody z havarované jaderné elektrárny Fukušima do Tichého oceánu. Japonská inspekce aktuálně zkoumá, zda je voda skutečně natolik filtrovaná, že by při jejím vypuštění do oceánu nehrozilo nebezpečí.

Provozovatel Fukušimské elektrárny Tokyo Electric Power Company (TEPCO) již nainstaloval poslední kus vybavení potřebný pro vypouštění odpadní vody. Jde o výstupní otvor podmořského tunelu, který slouží k vypouštění odpadní vody kilometr od břehu. TEPCO uvedlo, že inspektoři Japonského úřadu pro jadernou regulaci budou v rámci třídenní inspekce zkoumat zařízení související s přepravou ošetřené vody a jejími bezpečnostními systémy.

Povolení pro uvolnění vody by mohlo být vydáno týden po inspekci a TEPCO by brzy poté mohla začít s vypouštěním vody. Konkrétní datum zatím stanoveno nebylo. Plán s vypuštěním vody vadí japonským rybářům, kteří se obávají bezpečnostních a reputačních škod. Japonská vláda a TEPCO slíbily v roce 2015, že voda nebude uvolněna bez souhlasu rybářské komunity, ale mnozí v této komunitě tvrdí, že plán byl prosazen bez ohledu na ně.

Obavy z vypuštění ošetřené radioaktivní vody vyjádřily i okolní země jako Jižní Korea a Čína. Úředníci vlády a elektrárny tvrdí, že odpadní voda, která je v současné době skladována v asi tisíci nádržích na elektrárně, musí být odstraněna, aby se zabránilo jakýmkoli náhodným únikům a aby se uvolnilo místo pro odstavení elektrárny. Tvrdí, že ošetřená, ale stále mírně radioaktivní voda bude zředěna na úroveň bezpečnější než mezinárodní standardy a bude postupně uvolňována do oceánu po desetiletích, čímž bude bezpečná pro lidi a mořský život. Kapacita zásobníků se naplní z kraje roku 2024.

Někteří vědci však tvrdí, že dopad dlouhodobého, nízkodávkového vystavení radionuklidům je neznámý a vypuštění by mělo být odloženo. Jiní tvrdí, že plán na uvolnění je bezpečný, ale požadují větší transparentnost včetně umožnění účasti vědců zvenčí na odběru vzorků a monitorování uvolňování.

Japonsko požádalo Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (IAEA) o podporu s cílem získat důvěryhodnost a zajistit, aby bezpečnostní opatření splňovala mezinárodní standardy. IAEA vyslala své zástupce do Japonska na začátku roku 2022 a očekává se brzy její závěrečná hodnotící zpráva.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Aljazeera

Související

Kim Čong-un
Zahraniční

Severní Korea opět testovala balistické rakety

sudoku
Světové dny Zajímavosti

Den sudoku

profimedia-0902128054
Zahraniční

Tajfun v Japonsku: Tři mrtví, desítky zraněných, milióny evakuovaných

key-west-81664_1280
Zahraniční

Japonsko se připravuje na další tajfun. Udeřit by měl dnes na ostrov Kjúšú