sobota 5. října 2024

Japonské letiště ruší lety. U jeho ranveje vybuchla bomba z druhé světové války

Výbuch pumy z druhé světové války vyděsil jihovýchod japonského ostrova Kjúšú. Letiště Mijazaki kvůli němu ruší desítky letů.

profimedia-0915023339

Japonské letiště Mijazaki muselo dnes zrušit řadu letů.
Zdroj: Profimedia

  • Japonské letiště Mijazaki muselo dnes zrušit řadu letů.
  • Zdroj: Profimedia

Regionální letiště Mijazaki na jihovýchodě Japonska muselo zrušit skoro 90 letů, poté, co poblíž jeho ranveje vybuchla bomba. Nejednalo se však o čerstvou nálož, podle japonských úřadů explodovala americká bomba z druhé světové války, která byla na místo svržena, aby zastavila sebevražedné útoky, takzvané kamikadze. Exploze způsobila sedm metrů široký a jeden metr hluboký kráter uprostřed pojezdové dráhy vedle ranveje.

Z místa nejsou hlášena žádná zranění. Letiště také vydalo prohlášení, ve kterém stojí, že žádné další výbuchy se neočekávají. „Během dneška však je nutné místo exploze opravit,“ napsal mluvčí japonské vlády Yoshimasa Hayashi.

Letiště Mijazaki, které se nachází na ostrově Kjúšú, bylo do konce druhé světové války základnou japonského námořnictva, odkud startovaly stovky pilotů kamikadze. V minulosti bylo v jeho blízkosti nalezeno několik nevybuchlých amerických bomb.

Autor: Jan Skala

Související

Předseda japonské Liberálně demokratické strany (LDP) Šigeru Išiba.
Zahraniční

Japonce čekají předčasné volby

2768700
Film a TV Výročí

Felix Holzmann skrýval velké tajemství. Neřekl ho ani na smrtelné posteli

Kim Čong-un
Zahraniční

Severní Korea opět testovala balistické rakety

sudoku
Světové dny Zajímavosti

Den sudoku