pátek 5. července 2024

Japonské kočičí ostrovy lákají turisty, krmení posílají lidé z celé země

Až 36 koček na jednoho obyvatele žije na japonském ostrově Aošima. O dost menší poměr pak platí na ostrově Taširodžima, kde jsou tři kočky na hlavu. V japonské kultuře jsou kočky nositeli štěstí, přinášejí peníze i dobré úlovky rybářům.

F3Qnkr2WUAAvqMm.jpg

Kočičí ostrov Aošima.
Zdroj: X

  • Kočičí ostrov Aošima.
  • Zdroj: X

Kočky se na řadu japonských ostrovů dostaly na lodích. Lidé je brávali do rybářských vesnic, aby pomohly s přemnoženými hlodavci. Na ostrově Aošima trvale žije šest obyvatel, koček je tam asi 220. Krmení posílají lidé z celého Japonska, další přivážejí turisté.

V roce 2018 se začalo s hromadnou kastrací koček, aby se jejich populace nezvyšovala. Podstoupilo ji 210 zvířat. Asi deset dalších ukryl jeden ze starousedlíků ve svém domě, protože se zákrokem nesouhlasil.

Kolem 80 lidí a tří stovek koček žije na nejznámějším kočičím ostrově Taširodžima. Ten proslul, protože je nejlépe dostupný pro turisty cestující z Tokia. Na ostrově nejsou žádní jiní domácí mazlíčci. Veterinář přijíždí každé dva měsíce, aby zvířata zkontroloval, naočkoval, případně ošetřil.

I tam se kočky dostaly kvůli myším. Chránily před nimi kokony vzácných bourců morušových, které kvůli hedvábí v pozdním japonském období Edo v 16. století chovali obyvatelé na většině ostrova.

Dalším známým kočičím ostrovem je Ainošima.

Související

Koťata kočky krátkouché v Zoo Olomouc.
Ostatní Fauna

V Zoo Olomouc pobíhají ve výběhu čtyřčata téměř vyhynulé kočky

GPhac6VaIAAbLLP
Zahraniční

Rozpolcení Japonci: Na jedné straně horu skrývá plachta, jinde kvůli ní zboří dům

japonská svatba
Zahraniční Vztahy

Seznamovací japonská aplikace má zabránit klesající porodnosti

GPIVLrObAAAvGfR
Zahraniční

Japonsko postihlo další zemětřesení. Udeřilo na stejném místě jako v lednu