pondělí 6. května 2024

Japonec postavil stromový hotel podle návodu na YouTube

Dětský sen o domě na stromě proměnil ve skutečnost až v dospělosti, a to díky návodu na YouTube. Dnes má úspěšný byznysmen z Japonska jeden z nejelegantnějších hotelů v zemi.

0546A951-9C82-4E8E-B436-B2A591CE4433

Stromový hotel v Japonsku.
Zdroj: treeful.net

  • Stromový hotel v Japonsku.
  • Zdroj: treeful.net

Satoru Kikugawa se rozhodl splnit si dětský sen o domku na stromě. Protože neměl vůbec ponětí, jak se takový domek staví, sledoval nejdřív instruktážní videa. Musel se naučit používat kotoučovou pilu a další tesařské náčiní. Trvalo mu to prý dva roky a spoustu pokusů a omylů. "Mnozí mě viděli jenom jako bohatého muže, který si hledá koníček. Moc podpory se mi ze začátku nedostalo," tvrdí podnikatel a dodává, že jediný kdo mu věřil, byla jeho dcera Maha.

První z domků dokončil Kikugawa v roce 2014. Dnes jsou v rezortu už čtyři a každý z nich je postavený tak, aby co nejméně narušoval životní prostředí. Místo klasickými kovovými šrouby a svorníky jsou domky smontované dřevěnými hmoždinkami. Hotel má kompostovací toalety nebo vodu sterilizovanou ultrafialovým světlem namísto chlóru. Podlahy a stropy jsou z drceného dřeva, a to proto, aby se dostalo sluneční záření i k rostlinám, kterým by stavba jinak stínila a narušovala by tak okolní ekosystém. O nechtěný porost na pozemku se pak stará koza Donna. Jedna noc vyjde v přepočtu průměrně na 10 tisíc korun.

Hotel už získal několik ocenění, mezi nimi i zápis do Guinessovy knihy rekordů za nejníže položený dům na stromě na světě, je totiž jen něco málo přes metr nad zemí. Kukigawa plánuje i expandovat do Kambodžy, kde chce stavbou stromového hotelu bránit nelegální těžbě dřeva.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země

bezdomovec Japonsko
Zahraniční

Japonsko hlásí nejméně bezdomovců za 20 let

FsRE3H5acAE1Q4Q (1)
Zahraniční

Zkuste použít jaderné zbraně a bude to váš konec, hrozí Soul směrem na sever

rectangle_large_type_2_ca2686cf8e3f6f3c2c16d9e5375ce9bb
Zahraniční Zdraví

Japonci začali recyklovat jednorázové plenky, po vyčištění z nich vyrobí nové