Jan Tleskač by se divil. Nebude létat jen kolo, ale brzy vzlétne i auto

Skutečnost, že lidé budou létat v autě, je zase o kousek bližší. Realitou by se mohla stát v roce 2025, ale jen pro ty, kteří na nákup létajícího auta mají 6,5 milionu korun.

Model A

Takto bude vypadat létající automobil.
Zdroj: Alef Aeronautics

  • Takto bude vypadat létající automobil.
  • Zdroj: Alef Aeronautics

Jan Tleskač, fiktivní postava z díla Jaroslava Foglara, sestrojil létající kolo. O létajícím autě se mu mohlo nechat zdát, přitom už za dva roky, v roce 2025, bude skutečně možné autem létat. Vyplývá to ze zprávy, kterou vydal americký startup Alef Aeronautics, který tím oznámil, že od Federálního leteckého úřadu získal licenci na provoz elektrického létacího automobilu. „Umožňuje nám to přiblížit se k tomu, abychom lidem přinesli ekologičtější a rychlejší dojíždění do práce a ušetřili jednotlivcům i firmám hodiny týdně. Pro letadla je to malý krok, pro auta obrovský,“ napsal ve zprávě šéf Alef Aeronautics Jim Dukhovny. Podle něho jeho společnost na létacím automobilu pracovala už od roku 2015 a celou věc se jí dařilo až do loňska držet v tajnosti.

Vozidlo společnosti, kterému se říká Model A, bude mít baterie, které vydrží na jedno nabití 320 kilometrů, z toho 180 kilometrů bude moci automobil letět. Jeho cena se ale pro našince vyšplhá na 6,5 milionu korun. V těchto dnech probíhají testovací zkoušky Modelu A v několika vytipovaných lokalitách Spojených států.

Autor: Jan Skala

Související

Luvly O
Ekonomika

Švédové přichází se skládajícím elektromobilem. Stát bude 10 tisíc eur