pondělí 8. července 2024

Jan Libíček zemřel při natáčení doktora Mráčka. Je to už 50 let

Když před 50 lety herec Jan Libíček zemřel, bylo mu pouhých 42 let. Dlouhodobě bojoval se zdravotními problémy, k lékařům však jít odmítal.

c37a843f-2dfc-4c07-a98d-97bc3b94c1b5

Od úmrtí herce Jana Libíčka uplynulo dnes 50 let.
Zdroj: Youtube

  • Od úmrtí herce Jana Libíčka uplynulo dnes 50 let.
  • Zdroj: Youtube

Spolu s Vladimírem Menšíkem šel tehdy velmi známý herec Jan Libíček číhat na hráz rybníka na Jaromíra Hanzlíka, tedy doktora Mráčka, v dodnes populární komedii Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků Čechách. Na místě se mu však udělalo špatně a skončil v nemocnici. Tam záhy zemřel na zánět ledvin. Stalo se to 24. května 1974, přesně před 50 lety. Herec, o němž se soudilo, že v československém filmu a zejména v komediálním ranku dokáže ještě velké věci, doplatil na svůj strach z lékařů. Nechodil k nim, i když mu bylo špatně a když musel pomoc vyhledat, bylo už pozdě.

Jeho kariéra byla krátká, ale o to zářivější. Ve filmu prožil celá šedesátá léta, kdy se poprvé objevil ve slavném snímku Baron Prášil, aby celou jízdu tímto desetiletím korunoval v jedné z hlavních rolí legendární komedie Světáci. Exceloval také ve snímcích Dívka na koštěti, Pane, vy jde vdova!, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Šest medvědů s Cibulkou, Noc na Karlštejně nebo Tři oříšky pro Popelku. V nešťastném snímku o vodnících v Čechách jej už musel nahradit Zdeněk Řehoř.

Libíčkovi se nesplnil jeho celoživotní sen, kdy by dostal roli v dramatu nebo alespoň v jiném žánru než komediálním. Jeho dobrácký výraz a kulatá postava jej však přímo předurčovaly k tomu, čímž proslul. Svého snu se alespoň dotkl až na samém konci života, když se objevil v malé úloze hostinského Štovíčka v pětidílném dramatu z doby druhé světové války Byl jednou jeden dům.

Autor: Jan Skala

Související

3c668fec-5274-42e8-9200-fb7635ad007e
Hudba Výročí

Měl šanci obsadil Gottův trůn. Chladil zemřel předčasně před 40 lety

1280px-Jeff_Beck_Chelsea_2018
Hudba

Jeff Beck by se dnes dožil osmdesátky. Oslavy zrušila loni osudná meningitida

Donald_Sutherland_(1095412255)
Film a TV

Zemřel herec Donald Sutherland. Hvězda Tuctu špinavců čí filmu M.A.S.H.

Zpěvačka Zuzana Navarová by oslavila 65. narozeniny.
Hudba

Jedna z nejosobitějších zpěvaček by dnes oslavila 65. Před lety ji ale zabila rakovina