pátek 18. října 2024

Jako západní země. Ukrajina bude den vítězství nad nacismem slavit 8. května

Ukrajina už nebude slavit konec druhé světové války s Ruskem, ale o den dřív, tak jako západní země. Je to přihlášení se k evropské identitě ukrajinského lidu, řekl prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj

Jak by dopadlo referendum, které by chtěl prezident Zelenskyj vyhlásit, ukázal průzkum veřejného mínění.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Jak by dopadlo referendum, které by chtěl prezident Zelenskyj vyhlásit, ukázal průzkum veřejného mínění.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Porážku nacistického Německa za druhé světové války bude Ukrajina od příští roku slavit 8. května, stejně jako země na západ od její hranice. Zákon, který toto datum upravuje, už podepsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Země si dosud jako Den vítězství připomínala 9. květen, kdy slavila společně s Ruskem. Zelenskyj uvedl, že změna data má symbolický význam a že jde o jasné prohlášení evropské identity ukrajinského lidu. Navíc se tak země zbavuje další spojitosti s Ruskem či bývalým Sovětským svazem. Stejné tendence Ukrajina vykazuje už několik let, na intenzitě nabraly po vpádu ruské armády na ukrajinské území v únoru loňského roku.

Datum oslav dne vítězství nad nacismem se určuje podle chvíle, ke které Německá říše v květnu 1945 kapitulovala. Podle středoevropského času se tak stalo 8. května ve 23 hodin. V Moskvě v té době už bylo 9. května, jedna hodina po půlnoci. Proto Sovětský svaz a jeho satelity celá léta slavily konec války 9. května. Výjimkou nebylo ani Československo, které na datum 8. května přešlo v roce 1991.

Oslavy konce války nejsou jedinou změnou, kterou se Ukrajina symbolicky odstřihává od Ruska. I Vánoce letos bude slavit na konci prosince jako v celém západním světě a nikoliv až na začátku ledna, jak tomu bylo doposud.

Autor: Jan Skala

Související

GaJykt9bQAA6CnV
Zahraniční

Rusko testuje připravenost jaderných raket. Je to vzkaz západu, tvrdí Kreml

profimedia-0798841375
Zahraniční

Rutte udělal Zelenskému čáru přes rozpočet. Jeho „plán vítězství“ nepodpoří

53395568171_ee9bde434c_b
Zahraniční

Západu se ukrajinský plán nelíbí. Zelenskyj pro něj hledá podporu doma

Military_Band_of_Korean_People's_Army_at_VDNKh_in_Moscow
Zahraniční

Severokorejci v ruských barvách. Svět nové spojenectví tvrdě kritizuje