čtvrtek 19. září 2024

Jako za Hitlera. Nenávist k Židům prudce stoupá po celém světě

Davidova hvězda nastříkaná na fasádách židovských domů a obchodů v Paříži. Skandování Zabíjejte Židy v Los Angeles. Nadávky holčičkám na hřišti v Londýně, že jsou smradlavé Židovky. Označování Židů za upíry, parazity či hady na čínské sociální síti.

F9xBpWtXcAAdnlD

Davidova hvězda v Paříži označuje domy či obchody patřící Židům.
Zdroj: X

  • Davidova hvězda v Paříži označuje domy či obchody patřící Židům.
  • Zdroj: X

Od útoku teroristického Hamásu na Izrael se po celém světě stupňuje nenávist vůči Židům.

Právník Daniel Wolf žije v New Yorku, pochází ale z Izraele. Tam se také sešel s rodinou na oslavách největšího židovského svátku Jom Kipur. Právě v ten den zaútočil Hamás na Izrael. Vlna antisemitismu se podle něj vzedmula, protože se Židé začali poprvé bránit. „Po celou dobu dějin – od křížových výprav a inkvizice přes pogromy po holokaust – se od Židů očekávalo, že to prostě vezmou. Sbalí si kufry, svěsí hlavy a přesunou se do dalšího dočasného domova,“ míní Wolf.

Upozorňuje zároveň na zarážející jednání nejrůznějších institucí, které protižidovské útoky přehlížejí. „Obviňuji administrativu mnoha předních akademických institucí, že nejsou ochotny odsoudit množství projevů antisemitismu v kampusech. Obviňuji světová média, která zveřejnila krvavou pomluvu o izraelských náletech, jež zabily přes 500 civilistů v nemocnici v Gaze, protože se spolehly pouze na informace Hamásu. Obviňuji ty, kteří kritizují Izrael, že jeho reakce není přiměřená, protože nedokázali vysvětlit, co by bylo přiměřené znásilňování žen, stínání hlav dětem před očima jejich rodičů a upalování rodin zaživa,“ stojí ve Wolfově emotivním prohlášení. Upozorňuje také na absurditu, kdy se LGBTQ+ aktivisté staví na stranu Hamásu, který trestá homosexualitu smrtí.

Podle statistik stoupnul počet antisemitských incidentů ve Spojených státech, Velké Británii, Francii a Německu o několik stovek procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Jedním z největších incidentů byl útok na letiště v ruském Dagestánu, kde rozzuřený dav hledal Židy, kterým by mohl ublížit poté, co přiletěl letadlo z Tel Avivu.

Související

hilsneriada1
Domácí Výročí

Před 125 lety začala Hilsneriáda. Dodnes se však usiluje o zvrat celého procesu

GV0f0GrXEAAfwh1
Zahraniční

Útok na synagogu v Paříži spáchal Alžířan. Při zatýkání po policii střílel

GVu3_5hXkAA9Jdd
Zahraniční

Útok u synagogy ve Francii. Je to terorismus, tvrdí ministr

humanitární pracovníci
Zahraniční

Rok 2023 byl pro humanitární pracovníky nejtragičtější v historii