čtvrtek 19. září 2024

Jako štvaná zvěř. Izraelská armáda žene obyvatele Chán Júnisu znovu na pobřeží

Poté, co se v červenci začali vracet obyvatelé do města Chán Júnis v Pásmu Gazy, musí zase pryč. Izraelská armáda se připravuje na tvrdý úder.

GUemgkvXwAAdnzF

Stovky tisíc lidí po měsíci zase musí opustit Chán Júnis.
Zdroj: X

  • Stovky tisíc lidí po měsíci zase musí opustit Chán Júnis.
  • Zdroj: X

Izraelská armáda se vrací do města Chán Júnis, o němž tvrdila, že jej od bojovníků radikálního hnutí Hamás vyčistila už na jaře. Nyní však znovu vyzývá obyvatele, kteří se už do druhého největšího města Pásma Gazy vrátili, aby se znovu evakuovali. Jak uvedly izraelské úřady, mohou Palestinci odejít do zóny na pobřeží Středozemního moře. Jeruzalém tvrdí, že v nejbližších dnech chystá v městě vojenskou operaci, která bude velice důrazná.

Naposledy armáda Židovského státu nechala Chán Júnis evakuovat v červenci, ovšem tehdy na žádnou výraznou operaci nedošlo a obyvatelé se mohli znovu vrátit do svých domovů. V přímořských oblastech nyní přibývá zhruba dva miliony civilistů, což je drtivá většina obyvatel Pásma Gazy.

Izrael je za tento krok opětovně kritizován ze strany mezinárodního společenství. Jeruzalém řada států, nejen arabského světa, viní kvůli špatným podmínkám, které v utečeneckých táborech panují, kdy navíc došlo i k několika smrtelným útokům na tato místa.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0909504286
Zahraniční

Další výbuchy v Libanonu: Tentokrát explodovaly vysílačky a solární zařízení

GXsSrrBbAAA-Fwi
Zahraniční

V kapsách členů Hizballáhu vybuchují pagery. Libanon viní izraelský Mosad

GXl3cGHXAAEH7Pj
Domácí

Ostrava zažívá pohromu. Po protržení hráze hasiči evakuovali už desítky lidí

GXkxb5vXAAA8rPZ
Zahraniční

Netanjahu slibuje odplatu Jemencům. Jejich raketa přistála uprostřed Izraele