pátek 18. října 2024

Jako jeden z prvních u nás nosil džíny. Jiřího Šlitra připomene album i divadlo

Sté výročí narození jednoho z nejvýznamnějších zakladatelů české moderní populární hudby si připomeneme v polovině února. Ke kulatému výročí Jiřího Šlitra vydá Supraphon LP desku. Bude i vzpomínkové představení.

Jiří Šlitr

Jiří Šlitr by oslavil stovku.
Zdroj: Ivan Englich, Supraphon

  • Jiří Šlitr by oslavil stovku.
  • Zdroj: Ivan Englich, Supraphon

Jiří Šlitr se narodil 15. února 1924 v Zálesní Lhotě u Jilemnice. Už od mládí byl všestranným umělcem. Skvěle ovládal hru na klavír, uměl skládat hudbu, výborně zpíval i hrál a dokonce se proslavil i jako výtvarník. V roce 1959 společně s Jiřím Suchým založil divadlo Semafor, v němž vznikla dlouhá řada populárních písní a her, které výrazně ovlivnily českou hudbu i kulturu obecně. Šlitr také složil hudbu k filmům Kdyby tisíc klarinetů nebo Zločin v šantánu. Kromě toho maloval a kreslil.

Jeho smrt byla zbytečná a přišla brzy. Zemřel 26. prosince 1969, v pouhých 45 letech. Otrávil se svítiplynem unikajícím z plynového topidla, kterým si přitápěl ve svém ateliéru.

K výročí jeho narození chystá vydavatelství Supraphon album s názvem Jiří Šlitr stoletý s podtitulem Nejlepší písně. Čítá celkem 14 písniček z nejslavnější éry divadla Semafor. Album vychází 2. února. Kromě toho má přesně v den výročí premiéru divadelní představení Šli tři Šlitři, které se odehraje právě v divadle Semafor.

Další pražské divadlo Royal Theatre na 19. února připravuje komponovaný večer Ďábel z Vinohrad: Jiří Šlitr 100 let. Vystoupí soubor divadla Semafor, sólisté a hudebníci.

Co jste o Jiřím Šlitrovi možná nevěděli?

  • Velmi rád cestoval. Kromě Evropy a Severní Ameriky navštívil střední Afriku, Blízký východ a Rusko.
  • Jako jeden z prvních obyvatel Prahy začal nosit džíny.
  • Složil hudbu k celkem 296 písním.
  • Nejraději kreslil města, hudební prostředí, karikatury významných osobností, ženy a erotické motivy.
  • Svá díla vystavoval po celém světě.
  • Pracoval až 15 hodin denně, protože nerad zahálel.
  • Jedním z jeho největších snů bylo dostat se na newyorskou Broadway.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

profimedia-0844296735
Domácí Výročí

Šlitr dostane poštovní známku od Suchého