Jaké filmy přitáhly Čechy do kin v první polovině roku?

Přinášíme prozatímní Top 10 nejnavštěvovanějších filmů letošního roku v tuzemských kinech.

Jiří Langmajer ve filmu Ostrov. Aktuálně letos nejúspěšnější český film v tuzemských kinech

Jiří Langmajer ve filmu Ostrov. Aktuálně letos nejúspěšnější český film v tuzemských kinech
Zdroj: CinemArt

  • Jiří Langmajer ve filmu Ostrov. Aktuálně letos nejúspěšnější český film v tuzemských kinech
  • Zdroj: CinemArt

První polovina roku je za námi a tak je na čase podívat se na prozatímní pořadí návštěvnosti v českých kinech. Přes 400 tisíc diváků má za tím pouze jediný snímek a to završení trilogie Strážců galaxie. Trojka Strážců se opírá o nadšené ohlasy diváků a i zdvižené palce kritiků. Ve světovém žebříčku jsou Strážci na druhém místě, zatímco první místo si ukradl videoherní instalatér. Animovaná adaptace Super Maria nahnala diváky do kin i v Česku. Maria vidělo přes 362 tisíc diváků.

Třetí i čtvrtá příčka náleží tuzemským komediím. Bronz si pro sebe prozatím ukrojil Ostrov. Zatím poslední film Rudolfa Havlíka ukázal trosečníky Jiřího Langmajera a Janu Plodkovou, kteří coby rozhádaní manželé ztroskotají na opuštěném ostrově. Na české poměry exotická výprava k moři přilákala 303 tisíc diváků.

Na čtvrtém místě s velkým odstupem skončila komedie Přání k narozeninám od Marty Ferencové se 189 tisíci diváků. Po nadcházejícím víkendu zřejmě překoná Přání animovaný Spider-Man. Napříč paralelními světy zatím oslovilo 184 tisíc diváků a během července bude diváky střídat dál.

Na šestém místě se tyčí desítka Rychle a zběsile se 182 tisíci diváků, které zatím nastřádalo o necelou tisícovku diváků více než třetí John Wick na sedmém místě. Na osmém místě je další český zástupce a to dobrodružná komedie Buď chlap! se 178 tisíci diváků. Devítka i desítka patří americkým blockbusterům, u kterých se očekávaly větší tržby v tuzemském i světovém měřítku. Devátá příčka náleží se 170 tisíci diváků filmu Dungeons & Dragons: Čest zlodějů a top 10 zatím uzavírá Ant-Man a Wasp: Quantumania se 160 tisíci.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Kinomaniak

Související

Aristokratka ve varu
Film a TV Kino

Do kin už netáhnou ani české komedie. Jen sedm filmů letos přesáhlo 100 tisíc diváků

kino
Film a TV Kino

Kinaři řešili na CinemaConu uvadající zájem diváků. Klíčem mají být investice

Super Mario Bros. ve filmu
Film a TV Kino

Super Mario se dočká dalšího filmu

Super Mario Bros. ve filmu
Film a TV Streaming

Kde sledovat nejúspěšnější filmy roku 2023?