Jak vyplnit záznam o nehodě, když už není nutné s sebou vozit doklady?

Od nového roku nemusí mít řidiči v České republice u sebe řidičák ani technický průkaz k vozidlu. Při běžných kontrolách si policisté údaje zjistí z registrů. Problém ale může nastat v případě karambolu, kvůli kterému stačí vyplnit záznam o nehodě.

traffic-highway-asphalt-sign-auto-signage-618032-pxhere.com

Ilustrační foto.
Zdroj: pxhere.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pxhere.com

Do formuláře se uvádí také číslo řidičského průkazu nebo zelené karty. Řidičák od letoška nemusíte lidé vůbec mít u sebe, se zelenou kartou to bude brzy podobně.

„Pro vyřešení škody je hlavně důležité, aby byli oba řidiči jasně identifikovaní. Tedy i když už není potřeba mít některé doklady fyzicky u sebe, je dobré je mít alespoň digitálně,“ radí mluvčí jedné z pojišťoven Nela Maťašeje.

Ideální je podle ní identifikovat se prostřednictvím občanky v aplikaci eDoklady. „Pokud lidé z nějakého důvodu tuto aplikaci nevyužívají, doporučujme alespoň nafocení dokladů na mobilní telefon,“ dodává Maťašeje s tím, že pojišťovny dokážou škody vyřešit i v případě, že lidé v záznamu o dopravní nehodě číslo zelené karty nebo údaje z řidičského průkazu nevyplní.

V některých případech ale pojišťovny radí policii zavolat, třeba když si řidiči nebudou chtít nebo nebudou schopní navzájem prokázat totožnost, nebo když některý z řidičů bude mít pochybnosti o nafocených dokladech.

Související

Kvůli úprava zrcátka za jízdy narazila řidička do stromu.
Krimi

Řidička si za jízdy upravovala zrcátko. S BMW napálila do stromu

profimedia-0669640478
Domácí

Vrah Hušákova řidiče odjede na Ukrajinu. Tam by měl nastoupit na frontu

Harry Kane.
Fotbal

Strach o děti! Potomci fotbalové hvězdy Kanea se zranili při dopravní nehodě

GKnaujiXQAI6WwA
Zahraniční

U Mosambiku ztroskotala rybářská bárka. Většina posádky se utopila