sobota 18. května 2024

Jak vypadá černá díra? To ukázala umělá inteligence

V galaxii Messier 87 je obrovská černá díra. Astronomové ji poprvé viděli v roce 2019. Teď čtyři roky starý snímek upravila umělá inteligence a odhalila mnohem více detailů.

černá díra

Vlevo původní snímek z teleskopu Event Horizon, vpravo zbrusu nový, vylepšený, vytvořený algoritmem strojového učení PRIMO
Zdroj: Twitter

  • Vlevo původní snímek z teleskopu Event Horizon, vpravo zbrusu nový, vylepšený, vytvořený algoritmem strojového učení PRIMO
  • Zdroj: Twitter

V tom, jak ve skutečnost vypadá černá díra, mají astronomové zase o kousek více jasno. Umělá inteligence totiž zaostřila snímek černé díry pořízený v centru galaxie Messier 87 v souhvězdí Panny v roce 2019. Umělá inteligence slavný snímek, který vytvořil teleskop Event Horizon, vyčistila a zaostřila, a poskytla vědcům tak mnohem detailnější představu, jak černá díra vypadá. Americký deník The New York Times obří černou díru popsal jako nafouklou a nečervenalou koblihu světla, která obklopuje tmavou díru. „Vylepšený obrázek ještě více ukazuje, jak je střed zkázy černější a větší,“ doplnil americký deník.

Černá díra v souhvězdí Messier 87, které bylo objeveno už koncem osmnáctého století, je 6,5miliardkrát hmotnější než naše Slunce. Má nezměřitelné gravitační sílu, které nedělá problém pohltit i světlo.

Autor: Jan Skala

Související

AI
Ekonomika AI

Firmy chtějí umělou inteligenci, ale nedokáží ji zatím vhodně využívat

Logo Claude AI.
Zahraniční AI

Umělá inteligence Claude přišla do Evropy. Funguje i v češtině

prof
Zahraniční AI

Budoucnost ovládne umělá inteligence, uvádí Musk

TikTok
Zahraniční AI

TikTok označuje obsah vytvořený umělou inteligencí