sobota 26. října 2024

Jak se mění příspěvek na bydlení? Dosáhne na něj méně lidí

Od roku 2024 nastávají změny v příspěvcích na bydlení, na příspěvek kvůli poklesu normativních nákladů dosáhne méně lidí.

Příspěvky na bydlení procházejí změnou

Na příspěvky letos dosáhne méně lidí
Zdroj: pixabay.com

  • Na příspěvky letos dosáhne méně lidí
  • Zdroj: pixabay.com

Nárok na příspěvek má každá domácnost, která dává na bydlení více než třicet procent svých příjmů. Částka, která toto procento přesáhne, se odrazí ve výši příspěvku od státu. Příjmy přitom máme na mysli průměr čistých příjmů všech členů domácnosti za kalendářní čtvrtletí. Přičemž tyto příjmy dokazujete jednou za půl roku.

O příspěvek mohou žádat lidé žijící v nájemním, družstevním i ve vlastním bytě. Důležitým kritériem je, kde skutečně bydlí, nikoliv kde mají trvalé bydliště. Příspěvek mohou dostat i lidé, kteří bydlí v rekreačním objektu, tedy na chatě nebo například na chalupě. Musí ale dokázat, že nemovitost obývají celoročně a že mají například zavedenou vodu a přístup k pitné vodě.

O příspěvek mohou žádat lidé žijící v nájemním, družstevním i ve vlastním bytě. Důležitým kritériem je, kde skutečně bydlí, nikoliv kde m trvalé bydliště. Příspěvek mohou dostat i lidé, kteří bydlí v rekreačním objektu, tedy na chatě nebo například na chalupě. Musí ale dokázat, že nemovitost obývají celoročně a že mají například zavedenou vodu a přístup k pitné vodě či výtahu, odvoz odpadních vod, čištění jímek, svoz komunálního odpadu a rovněž společná televize a rozhlas a náklady na vytápění. Pokud ale domácnost topí pevnými palivy, pak se tyto výdaje uplatňují paušálně.

Srovnatelné náklady na bydlení ve vlastním či družstevním bytě pro rok 2024

Počet osob v domácnosti výše nákladů
jedna až dvě osoby 3 571 korun
tři osoby 4 669 korun
čtyři osoby a více 5 632 korun

V případě některých domácností se ale příjmy neporovnávají se skutečnými, ale takzvanými normativními náklady, tedy průměrnými celkovými náklady na bydlení podle velikosti obce a počtu členů domácnosti, a to z toho důvodu, aby stát nepřispíval na luxus v podobě výhřevu bazénu, sauny nebo například skleníku.

Normativní náklady na bydlení v nájmu či podnájmu pro rok 2024

Počet osob v domácnosti města Praha a Brno obce do 69 999 obyvatel obce se 70 000 a více obyvateli
jedna nebo dvě osoby 16 729 korun 13 737 korun 14 197 korun
tři osoby 19 212 korun 15 299 korun 15 900 korun
čtyři osoby a více 23 195 korun 18 477 korun 19 202 korun

V praxi tedy platí, že jsou-li skutečné náklady vyšší než normativní, stát bere v úvahu pouze normativní. Ty byly na rok 2023 navýšeny, a tudíž na příspěvek na bydlení dosáhlo více lidí než v roce předcházejícím.

Normativní náklady na bydlení v družstevních a vlastních bytech pro rok 2024

Počet osob v domácnosti měsíční náklady na bydlení
jedna nebo dvě osoby 8 932 korun
tři osoby 11 161 korun
čtyři osoby a více 13 568 korun

Pro rok 2024 se ale s navýšením normativních nákladů nepočítá, a tudíž na příspěvek dosáhne méně lidí. Zda lidé nějaký příspěvek dostanou a kolik bude činit, zjistí pomocí online kalkulačky příspěvku na bydlení. O příspěvek je navíc možné nově zažádat elektronickou cestou přes klientskou zónu Jenda, kterou spustilo ministerstvo práce a sociálních věcí. „Klientská zóna Jenda se rozrůstá! Nově kromě rodičovského příspěvku můžete vyřídit online také příspěvek na bydlení a přídavek na dítě,“ uvádí Ministerstvo práce a sociálních věcí mimo jiné i na své facebookové stránce.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

fotovoltaika
Domácí Bydlení

Na Novou zelenou úsporám půjde dalších 10 miliard korun. Peníze pomohou domácnostem

děti
Domácí Zdražování

Přídavek na děti se zvýší

matka s dítětem
Domácí Zdražování

Příspěvek na bydlení se razantně zvýší

peníze
Domácí Zdražování

O příspěvek na bydlení je možné žádat online