neděle 8. září 2024

Jak při platbě kartou v zahraničí neprodělat ?

Čím dál častěji se při platbě kartou v zahraničí obchodníci ptají, v jaké měně budeme platit, zda v té místní, třeba v chorvatských kunách, dánských korunách či eurech, anebo v českých korunách. Turisté mnohdy neví, jak se rozhodnout.

nakupování

Ilustrační foto.
Zdroj: Wallpaper Flare

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wallpaper Flare

Jde o takzvanou službu dynamické směny měn DCC, z anglického Dynamic Currency Conversion. Pokud kývnete na platbu v českých korunách, směnu provede banka obchodníka, která má zpravidla horší kurz než české banky.

Může se také stát, že měnu zvolí sám prodejce a částka k zaplacení je na platebním terminálu vidět v českých korunách. V takovém případě má zákezník právo transakci odmítnout a požádat o její nové zadání v místní měně. Česká národní banka upozorňuje, že pozdější reklamace transakcí s DCC bývají obtížné.

Pokud zákazník platí bez směny, vidí na platebním terminálu okamžitě částku v lokální měně. Tu pak na české koruny převede až banka nakupujícího podle svého aktuálního kurzu, který uvádí na svém webu. Pak stačí jen výhodnost nabízených kurzů porovnat.

Na službu DCC s volbou měny můžou turisté narazit i při výběrech z bankomatů. Je třeba si na ni dát pozor, aby pak špatné rozhodnutí při výběru nestálo zbytečné peníze navíc.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Česká národní banka

Související

Senat_and_Regional_election_in_Adamov_(2016)_1
Domácí

ANO odmítá korespondenční volbu, přitom ji má v programu

Koralpe_von_West
Zahraniční

Místo tří hodiny 45 minut. O tolik zrychlí rakouské vlaky na Koralmské dráze

1280px-2010-09-13_Boletus_luridus_Schaeff_104527_crop
Zahraniční

V Rakousku můžete nasbírat dvě kila hub, v Nizozemsku za to hrozí vězení

Studenti UK budou mít větší možnost studovat v zahraničí
Domácí Školství

Studenti Univerzity Karlovy budou mít větší možnost studovat v zahraničí