čtvrtek 19. září 2024

Jak přežít v letních vedrech?

Vysoké teploty nekončí ani v srpnu. Jak se chránit před horkem?

horko

Ilustrační foto.
Zdroj: Picryl

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Picryl

V létě mohou vysoké teploty představovat vážné zdravotní riziko, zejména pro starší osoby, děti, těhotné ženy a lidi s chronickými nemocemi nebo užívajícími určité léky. Ti, kteří spadají do těchto rizikových skupin, by měli být pravidelně kontrolováni.

Aby se zmírnily účinky horka, je třeba dodržovat několik zásad. Oblečení by mělo být lehké, volné a světlé, aby se minimalizovalo hromadění tepla. Pokožku chraňte krémy s UV faktorem a nezapomeňte na pokrývku hlavy a sluneční brýle. Vyhněte se přímému slunci zejména kolem poledne a raději zůstávejte ve stínu.

Pitný režim je klíčový

Doporučuje se pít čistou vodu, minerálku a chlazené slabé čaje. Vyhýbejte se nápojům s vysokým obsahem cukru, které mohou zvyšovat pocit horka. Dospělí by měli vypít alespoň dva až tři litry tekutin denně, děti a starší lidé by měli pít ještě více a v pravidelných intervalech.

Strava by měla být lehká a snadno stravitelná. Ideální jsou studené polévky, zeleninové saláty, ovoce a jogurty. Vyhněte se tučným a bílkovinami bohatým jídlům, které mohou zvyšovat tělesnou teplotu. Je lepší jíst menší porce častěji a vyvarovat se potravinám, které se rychle kazí.

Na klimatizaci s rozumem, aby se předešlo přechlazení

Při používání klimatizace dbejte na to, aby nebyla místnost příliš vychlazená – ideální je teplota o 5 až 7 stupňů nižší než venkovní. Příliš velký rozdíl teplot může vést k teplotnímu šoku a zdravotním problémům. Klimatizaci byste měli nastavovat pomalu a přizpůsobovat aktuálním podmínkám, abyste předešli přechlazení.

Vysoká vlhkost vzduchu spolu s vysokými teplotami je nejnebezpečnější kombinací. Pokud vlhkost stoupne, schopnost těla se přizpůsobit teplu se snižuje, což může vést k vážným problémům.

Úpal a vyčerpání z přehřátí

Pokud dojde k úpalu, je třeba okamžitě přemístit postiženého do stínu a aktivně ho ochlazovat. Použijte chladné obklady, vlhké prostěradlo a ventilátor, dokud tělesná teplota neklesne na bezpečnou úroveň. V případě mírnějších příznaků postačí ochlazování a dostatečný příjem tekutin. Vždy je důležité v případě závažných příznaků kontaktovat lékaře.

Proti křečím vznikajícím z přehřátí pomůže odpočinek, pití ovocných nebo iontových nápojů a jemné masáže svalů. Pokud křeče přetrvávají, vyhledejte lékařskou pomoc.

Vyčerpání z přehřátí se může projevovat únavou, svalovými křečemi a nevolností. Je důležité ochlazovat tělo a pít tekutiny, přičemž je třeba dbát na opatrnost a v případě potřeby vyhledat lékařskou pomoc.

Autor: Šimon Mitro

Související

Albánský ostrov Zvërnec
Zahraniční Klimatické změny

Rekordní vedra na Balkáně sužují region a ničí hospodářství

farma Sicílie
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny zdvojnásobují pravděpodobnost sucha na Sicílií a Sardinii

Výhled na Děvín z Kalvárie, Jihomoravský kraj.
Domácí Klimatické změny

Jižní Morava a Dolní Rakousko spojí síly v boji se suchem

back_view_backlit_beach_carefree_dawn_dusk_evening_girl-1551861
Domácí

Tropy nekončí. Meteorologové rozšířili výstrahu před vysokými teplotami