pondělí 16. září 2024

Jak funguje kroužkování při eurovolbách?

Volby do Evropského parlamentu se konají tento pátek a sobotu. Jak správně kroužkovat, abyste upřednostnili své favority na volebním lístku?

profimedia-0752927949

Ilustrační foto.
Zdroj: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia

Volební místnosti v rámci eurovoleb se v Česku otevřou klasicky v pátek 7. června od 14 do 22 hodin a v sobotu 8. června od 8 do 14 hodin. Za Českou republiku se do Evropského parlamentu volí celkem 21 europoslanců. Strana musí získat alespoň pět procent hlasů, aby měla nárok na europoslance.

Pokud se vám pořadí kandidátů na kandidátce strany či koalice, pro kterou jste se rozhodli, nezamlouvá, můžete zakroužkovat maximálně dva kandidáty, které tím upřednostníte. Pokud někdo dostane přednostní hlas od pěti procent voličů své strany, jde na první místo kandidátky. Když je takových kandidátů více, seřadí se podle počtu přednostních hlasů a až poté následují zbývající kandidáti podle původního pořadí na kandidátce.

Kroužkovat samozřejmě nemusíte, pokud s pořadím na kandidátce souhlasíte či nemáte jasného favorita. Zároveň pokud zakroužkujete více než dva kandidáty, vaše preference se nebudou počítat, lístek však bude nadále platný ve prospěch strany, pro níž jste hlasovali.

Volby do Evropského parlamentu neprobíhají ve všech státech EU ve stejné dny. Někde začnou již ve čtvrtek 6. června a v řadě států chodí volit až v neděli 9. června. Z toho důvodu nebude Český statistický úřad zveřejnovat průběžné výsledky, ale přesný výsledek voleb bude zveřejněn až po uzavření poslední volebními místnosti v EU, tudíž někdy před půlnocí v neděli.

Autor: Šimon Mitro

Související

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.
Domácí Eurovolby

Síkela míří na post eurokomisaře. Poslanci schválili jeho nominaci

profimedia-0561669489
Domácí Krajské volby

Krajské volby: Strany a hnutí mají svá čísla. ANO se bude snažit obhájit vítězství

profimedia-0890602556
Zahraniční

Změna se nekoná. Evropskou komisi povede dalších pět let Ursula von der Leyen

profimedia-0890007206
Zahraniční

Předsedkyní europarlamentu je opět Metsola