pondělí 6. října 2025

Jak chutná mravenčí jogurt? Je prý překvapivě krémový

Mléčný a rostlinný jogurt zná každý. Co ale takhle jogurt mravenčí? Vědci se domnívají, že by mravenci mohli posloužit jako ingredience pro vytváření nových potravin.

Princes_fourmis_Lasius

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Wikipedie

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Wikipedie

Jak získáme mléko od mravenců? Nijak. Výroba mravenčího jogurtu probíhá za pomocí teplého kravského, rostlinného nebo jakéhokoliv dalšího druhu mléka, do kterého se vloží několik usmrcených rozdrcených mravenců. Kyselina mravenčí sníží mléku pH, což vede k tomu, že mravenčí mikrobi začnou rozkládat mléčné bílkoviny a následně začne vznikat jogurt.

IMG_0420

Mravence k výrobě jogurtů prý využívalo mnoho kultur už od pradávna. Zahřáté mléko s mravenci se dokonce vkládalo v uzavřené nádobě do mraveniště, kde se udržovala správná teplota.

Vědci upozorňují, že mravenčí jogurt není dobré zkoušet vyrábět doma z mravenců odchycených v lese nebo na zahradě. Dost často jsou totiž přenašeči parazitů.

Autor: Zuzana Beranová

Související

IMG_0372
Zahraniční Zajímavosti

Japonská rostlina si hraje na zraněného mravence, láká tak opylovače

IMG_9454
Ostatní Zajímavosti

Paleontolog objevil prehistorického pekelného mravence