úterý 22. října 2024

Jaderná energie je nutná pro zajištění energetické bezpečnosti Česka, říká Síkela

Kdo dostaví Dukovany by mohlo být jasné v únoru příštího roku. Jádro je stěžejní, říká ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela.

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Jaderná elektrárna Dukovany
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Stálý výbor pro výstavbu nových jaderných zdrojů v České republice, který je poradním orgánem vlády, jednal o aktuálním stavu přípravy nového jaderného zdroje v Dukovanech. „Pro Českou republiku neexistuje pro zajištění energetické bezpečnosti jiná cesta než významný rozvoj jaderné energetiky jako základního, řiditelného a stabilního zdroje elektrizační soustavy. Na jádro do budoucna sázejí i mnohé další členské země Evropské unie. Základním zdrojem zůstává pro Francii, s rozvojem jádra počítají sousední Polsko, Nizozemí, Rumunsko a další,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela.

Výbor doporučil vládě k projednání akční plán rozvoje malých a středních reaktorů v ČR, který připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu a pracovní skupina výboru. „Prioritou je příprava nového zdroje v Dukovanech a kroky směřující k výstavbě dalších bloků v obou stávajících jaderných lokalitách. Perspektivně ale počítáme i s využitím menších a středních reaktorů, a proto jsme dnes projednali akční plán, který jsme připravili na našem ministerstvu. Akční plán předložím vládě jako jeden ze vstupů do aktualizace energetické koncepce,“ uvedl Síkela.

Tendr na dodavatele nového bloku v Dukovanech byl zahájen v březnu loňského roku. Do konce listopadu všichni oslovení uchazeči předložili své úvodní nabídky. Na základě dalších jednání předloží uchazeči letos na podzim aktualizované nabídky. Ty už budou finální a nejpozději do 15. února 2024 pak investor doporučí státu výběr preferovaného dodavatele.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MPO

Související

Amazon
Ekonomika

Amazon sází na jadernou energii. Investuje miliardy do modulárních reaktorů

2856173673_98ab05e317_c
Zahraniční

Datová centra Googlu bude napájet jaderná energie

1024px-Prime_Minister_Bjarni_Benediktsson_of_Iceland,_Arctic_Circle_Assembly,_13_October_2017_(37619773586)
Zahraniční

Na Islandu to vře. Kvůli migraci a energetice skončil tamní parlament

417698835_428317349723560_2706400005090568485_n
Domácí

Žádný obchod ani energetika. Síkela bude komisařem pro mezinárodní partnerství