čtvrtek 19. září 2024

Jachtařka Švíková medaili nepřiveze. Ve čtvrtfinále byla šestá

Kateřina Švíková byla už včera připravená nastoupit k závodu. Kvůli nepříznivému počasí se čtvrtfinalistky ve windsurfingu utkaly až dnes. Zvítězila Číňanka, druhé postupové místo obsadila závodnice z Peru.

profimedia-0894264303.jpg

Na postup to dnes Kateřině Švíkové nestačilo.
Zdroj: profimedia

  • Na postup to dnes Kateřině Švíkové nestačilo.
  • Zdroj: profimedia

Dnes s menším zpožděním kolem půl jedné odpoledne vystartovalo sedm jachtařek na moře. Jen dvě z nich si ale mohli zajistit postup do semifinále a připojit se tak k Izraelce Sharon Kantorové a Martě Maggettiové z Itálie. Ty v rozjezdech obsadily druhé a třetí místo, první Emma Wilsonová si zajistila účast rovnou ve finálovém boji o zlato. Jezdkyně ze čtvrtého až desátého místa kvalifikace čekalo ještě právě čtvrtfinále.

Mezi nimi nechyběla ani česká reprezentantka Kateřina Švíková, která skončila v úvodních kolech šestá. První tři jezdkyně byly mimo, poslední dvě volná místa. „Čtvrtfinále jedeme proti sobě. Z rozjížďky postoupí dvě. K těm dvěma se připojí druhá a třetí z kvalifikačních jízd, zase postupují dvě a ty jedou až finále o medaile. Jsou to v zásadě tři rozjížďky, kde i ta desátá může vyhrát,“ řekla Švíková ještě před startem.

A skutečně, čtvrtfinále dojela jako první Číňanka Zheng Yan, která byla v kvalifikaci na posledním postupovém desátém místě. Druhou za ní dojela do cíle Peruánka María Bazo. Byl to pro obě zasloužený postup. Jako jediné se oddělily od skupiny, skvěle přečetly větrné podmínky a své soupeřky předjely. Švíková dorazila do cílé předposlední, i když si dlouho držela čtvrtou pozici.

Autor: Ondřej Sutnar

Související

profimedia-0894222849.jpg
Ostatní OH Paříž

Odložené čtvrtfinále Švíkové, bronzová bitva Macháče. Co nabídne sobota?

profimedia-0895040287.jpg
Ostatní OH Paříž

Pátek už medaile přinese. Macháč se Siniakovou jsou ve finále