čtvrtek 19. září 2024

Izraelské tanky jsou v centru Rafáhu. Město opustil už milion Palestinců

I přes ostrou kritiku řady jiných zemí dosáhla dnes izraelská armáda centra Rafáhu. Přitom tvrdí, že operuje pouze v okrajových oblastech města.

GOp8eCaWIAAOLlQ

Izraelské tanky v Rafáhu.
Zdroj: X

  • Izraelské tanky v Rafáhu.
  • Zdroj: X

Izraelská armáda honí obyvatele Pásma Gazy napříč celým územím, které už řadu let ovládá radikální palestinské hnutí Hamás. Od loňského podzimu se jeho útočištěm stalo město Rafáh, které je však nyní dalším cílem ozbrojených sil Židovského státu. Dopoledne najely izraelské tanky k mešitě Al-Awda, která se považuje za srdce města v těsné blízkosti egyptských hranic.

Izraelská armáda ani válečný kabinet premiéra Benjamina Netanjahua zatím k postupu vojsk žádné stanovisko nevydaly. Dosud Jeruzalém zastával tvrzení, že v Rafáhu operují jeho jednotky pouze v okrajových částech. Úder na město v Pásmu Gazy, které dosud zůstávalo poslední ušetřené, tvrdě kritizuje řada jiných zemí i mezinárodních společenství.

Rafáh mezitím opustil už zhruba milion běženců, kteří se tam uchýlili z měst Gaza či Chán Júnis, do nichž izraelská armáda najela už na konci loňského roku. Vedoucí představitelé OSN neustále poukazují na stále se horšící humanitární situaci v celé oblasti.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0909504286
Zahraniční

Další výbuchy v Libanonu: Tentokrát explodovaly vysílačky a solární zařízení

GXsSrrBbAAA-Fwi
Zahraniční

V kapsách členů Hizballáhu vybuchují pagery. Libanon viní izraelský Mosad

GXkxb5vXAAA8rPZ
Zahraniční

Netanjahu slibuje odplatu Jemencům. Jejich raketa přistála uprostřed Izraele

GXMaFN9XMAESha6
Zahraniční

Jordánské volby ovládli islamisté. Chtějí zrušit mírové smlouvy s Izraelem