sobota 27. července 2024

Izraelci postříleli Palestince u kamionů pomoci. Další zemřeli v tlačenici

Izraelská armáda čelí kritice, že spustila palbu do Palestinců, kteří chtěli zastavit konvoj s humanitární pomocí. Údajně tím chtěli předejít rabování.

4659935655_46a953a441_b

Lidé v Gaze protestují před vozidly humanitární pomoci.
Zdroj: Flickr

  • Lidé v Gaze protestují před vozidly humanitární pomoci.
  • Zdroj: Flickr

Na počínání izraelské armády v Pásmu Gazy se celosvětově snáší čím dál větší kritika. O brutálních praktikách, které vojáci Židovského státu na území obývaného Palestinci používají, nově svědčí i včerejší událost, která se odehrála u města Gaza, kam dorazil konvoj s humanitární pomocí. K němu se ihned seběhlo několik tisícovek Palestinců, do kterých však Izraelci spustili palbu. Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari nejprve celý incident popřel, ovšem poté přiznal, že vojáci střelbou chtěli zabránit rabování konvoje. „Zastřelených je maximálně deset,“ uvedl.

Na místě však zůstalo mrtvých minimálně desetkrát více. Většina lidí však byla ušlapána nebo přejeta ve chvíli, kdy se sesypaly na projíždějící konvoj. Pomoc byla určena pro obyvatele čtvrti Rimál ve městě Gaza. Na místo určení i přes zmíněný incident nakonec dojela.

Humanitární situace v Pásmu Gazy je čím dál složitější a často ze strany tamních obyvatel dochází k násilnému zastavení konvojů, vezoucích jídlo a zdravotnický materiál. Šéf kanceláře OSN pro koordinaci pomoci na palestinských územích Andrea De Domenico proto žádá mezinárodní společenství o zvýšení dodávek a dohled nad nimi, protože ani útoky izraelské armády na konvoje nejsou ojedinělé.

Autor: Jan Skala

Související

prof,
Zahraniční

Tajfun Gaemi zabil na Tchaj-wanu pět lidí. Dnes udeřil na čínské pobřeží

GTSlh42WMAAtQLG
Zahraniční

Netanjahu mluvil v Kongresu. Demokraté jej blokovaly, Palestinci zaplavili ulice

profimedia-0891856946
Zahraniční

Tchaj-wan uzavřel úřady i školy. Očekává se, že na ostrov vtrhne tajfun

profimedia-0675250148
Zahraniční

Izrael poslal tanky zpět do Chán Júnisu. Po útocích evidují úřady 70 mrtvých