neděle 29. září 2024

Izraelci podnikli drtivý útok na Gazu. Mírová jednání jsou v troskách

Drtivý nálet podnikly během posledních 24 hodin izraelské síly na Pásmo Gazy. U utečeneckého tábora Dajr al-Balah se střílelo i z tanků.

GVkspUIXAAAPnWX

Izraelský tank v ulicích Gazy.
Zdroj: X

  • Izraelský tank v ulicích Gazy.
  • Zdroj: X

Nejméně 50 mrtvých si podle tamních úřadů vyžádaly nálety izraelské armády na Pásmo Gazy, které Jeruzalém spustil takřka bezprostředně poté, co z oblasti odcestoval americký ministr zahraničí Antony Blinken. Ten byl na Blízkém východě jednat o podobě mírové smlouvy, který by mohla ukončit boje trvající od října loňského roku. Jeho mise podle všeho příliš úspěchu nepřinesla a jednání, kterých se jako prostředníci, účastnili i zástupci Kataru a Egypta, zkrachovala. Píší o tom světové zpravodajské agentury.

Izraelská armáda uvedla, že mířila na 30 cílů napříč celým Pásmem Gazy. Podle jejího prohlášení však šlo výlučně o vojenské cíle, při nichž byli zabiti bojovníci palestinské radikální skupiny Hamás. Podle zpráv z Pásma Gazy byl však útok veden i na civilisty, protože střely dopadaly například na utečenecký tábor v přelidněné oblast Dajr al-Balah. Tam našly útočiště stovky tisíc vysídlených Palestinců.

Autor: Jan Skala

Související

GYeI4PKbgAAyK7L
Zahraniční

Izrael nejprve příměří s Libanonem odmítl. Teď o něm jedná s Američany

profimedia-0907363855
Zahraniční

Blízkovýchodní hrozba. Podle Borrella je region na pokraji totální války

profimedia-0911002311
Zahraniční

Libanon je pod těžkou palbou Izraelců. O víkendu zemřelo 45 lidí

GX7u__7W8Ag3cRD
Zahraniční

Izrael pálí na Bejrút. Jeho střely, mířící na Hizballáh, údajně zabily pět dětí