středa 18. září 2024

Izrael znovu zasáhl utečenecký tábor. Na místě jsou desítky mrtvých

Na utečenecký tábor poblíž města Chán Júnis dopadaly dnes v noci izraelské rakety a výsledkem je 40 mrtvých. Jeruzalém tvrdí, že útočil na velící centrum Hamásu.

GXFmg9BXwAA_Cth

Záchranné týmy při vyprošťování obětí izraelského útoku.
Zdroj: X

  • Záchranné týmy při vyprošťování obětí izraelského útoku.
  • Zdroj: X

Zhruba 40 mrtvých si vyžádal noční útok izraelských raket na jih Pásma Gazy, kde se nachází velký utečenecký tábor. Další desítky civilistů podle úřadu civilní obrany, který spravuje palestinské radikální hnutí Hamás, utrpěly zranění. Podle Palestinců v táboře hořelo nejméně dvacet stanů, kde se ukrývají obyvatelé Pásma Gazy, kteří před izraelskými útoky prchají z jednoho konce oblasti na druhý.

Jeruzalém však tvrdí, že útok nebyl veden proti civilistům ani proti utečeneckému táboru, ale proti velícímu centru Hamásu, které se v oblasti nachází. Podle izraelských úřadů palestinské hnutí z místa podnikalo teroristické akce proti armádě Židovského státu i proti civilnímu obyvatelstvu.

Během války, která v Pásmu Gazy trvá už přes 11 měsíců, přišlo o život více než 40 tisíc lidí, v drtivé většině civilistů. Válka je izraelskou odpovědí na útok Hamásu na území Židovského státu ze 7. října loňského roku, při němž zemřelo 1200 Izraelců.

Autor: Jan Skala

Související

GXjMXEYWoAAwzm3
Domácí

Záplavy mají první oběť. Dalších sedm lidí se pohřešuje

GXkxb5vXAAA8rPZ
Zahraniční

Netanjahu slibuje odplatu Jemencům. Jejich raketa přistála uprostřed Izraele

GXf9p-6WwAASlRZ
Zahraniční

Při záplavách v Nigerii se utopilo 64 zemědělců. Ti cestovali do práce

pexels-photo-10466271
Domácí

Tragédie v ulicích Prahy. Policisté nabourali do auta, zemřela v něm dívka