pátek 18. října 2024

Izrael zastaví palbu. S Hamásem a USA podepsal dohodu o příměří

Jednání, které v Kataru zprostředkovaly Spojené státy, pravděpodobně přineslo výsledky. Podle amerického listu by mělo dojít ke klidu zbraní.

20231119_072621

Město Gaza je dnes už skoro zničené.
Zdroj: X

  • Město Gaza je dnes už skoro zničené.
  • Zdroj: X

Na pět dní by měly utichnout izraelské zbraně v Pásmu Gazy. Za tu dobu by mělo dojít ke stabilizaci humanitární situace a propuštění zhruba 50 rukojmich, které drží radikální palestinské hnutí Hamás od 7. října, tedy ode dne, kdy začala válka na Blízkém východě. O dohodě mezi oběma znesvářenými stranami a USA, která byla podepsána v katarské metropoli Dauhá, informoval americký list The Washington Post.


Propuštění rukojmích bylo podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua podmínkou k zastavení palby a do poslední chvíle nebylo jasné, zda s ním bude Hamás, zastoupený při jednání katarskými diplomaty, souhlasit. Podle izraelských úřadů zajala palestinská organizace na začátku konfliktu zhruba 240 občanů Židovského státu.
Spojené státy, jako nejdůležitější strategický partner Izraele, patří mezi více než stovku zemi, které vyzvala k ukončení války. Prezident Joe Biden navíc uvedl, že po skončení konfliktu byl jak Pásmo Gazy, tak Západní břeh Jordánu by se po konfliktu měly vrátit pod jednu vládu obnovené palestinské samosprávy.

Autor: Jan Skala

Související

GaKrk3AbkAA9zK7
Zahraniční

Dohra zabití šéfa Hamásu. Hizballáh řekl, že přechází do intenzivní fáze útoků

feťáci
Zahraniční

Rodiny obětí fentanylu apelují na vládu: Uvalte vysoké clo na Čínu

profimedia-0712837827
Zahraniční

Začínají téct nervy. Kamala Harris mění rétoriku a útočí na Trumpa

GaGe58MXUAA-9Dn
Zahraniční

Strůjce útoku na Izrael je po smrti. Sinvár zemřel při přestřelce v Rafáhu