sobota 5. října 2024

Izrael zabil nejméně šest lidí v centru Bejrútu. Útočí i na syrský Damašek

Izrael i přes íránský útok, který byl odvetou za agresivní politiku židovského státu vůči Libanonu, nepolevuje ve svých útocích. Dnes ráno ostřeloval jak Bejrút, tak syrské hlavní město Damašek.

GY9BYyxbAAAhePx

Obraz Bejrútu dnes ráno po izraelském útoku.
Zdroj: X

  • Obraz Bejrútu dnes ráno po izraelském útoku.
  • Zdroj: X

Přestože se izraelská agrese vůči Libanonu nesetkává s pochopením ani u jeho nejbližších spojenců, pokračuje židovský stát v úderech na zmíněnou blízkovýchodní zemi, která je ovládána radikálním hnutím Hizballáh. Dnes brzy ráno se proto v hlavním městě Bejrútu rozezněly sirény upozorňující na vzdušný úder, který přišel velmi brzy poté. Jak uvedly libanonské úřady, při izraelském útoku zemřelo nejméně šest lidí. Terčem byla centrální čtvrť města, kde sídlí libanonský parlament.

Počínání židovského státu v Libanonu je terčem stále větší kritiky i ze strany G7. Ty, včetně největšího izraelského podporovatele, Spojených států, vyzvaly Jeruzalém, aby od útoků upustil a s Libanonem jednal o příměří. Státy G7 ale naopak odsoudily i úterní útok Íránu na izraelské území a sám americký prezident Joe Biden zopakoval svůj závazek pomáhat židovskému státu s jeho obranou.

Izraelské síly udeřily dnes ráno i na hlavní město Sýrie, Damašek. V něm údajně měly zabít zetě zesnulého šéfa Hizballáhu Hassana Nasralláha. Terčem však byla obytná čtvrť, v níž se Hassan Kasír skrýval.

Autor: Jan Skala

Související

32806920964_2e2190e451_b
Zahraniční

K totální válce nedojde, myslí si Biden. Izrael ale plánuje odvetu vůči Íránu

profimedia-0915106485
Zahraniční

Útok na izraelskou ambasádu v Kodani mají na svědomí teenageři ze Švédska

Íránské supersonické rakety Shanin.
Zahraniční

Írán investuje miliardy do svého raketového programu

profimedia-0915657702
Zahraniční

Vyřizování účtů nebo náhodný masakr? Po střelbě v baru zůstal jeden mrtvý