pondělí 16. září 2024

Izrael vstoupil do stávky. Premiérské křeslo pod Netanjahuem se otřásá

Nespokojení Izraelci tlačí na vládu, aby s Hamásem jednala o propuštění rukojmích. Těch by v Gaze mělo být ještě 97, ovšem minimálně 33 dalších je už podle izraelské armády po smrti.

profimedia-0903947923

Izrael se bouří proti vlastní vládě.
Zdroj: Profimedia

  • Izrael se bouří proti vlastní vládě.
  • Zdroj: Profimedia

Izrael od dnešního rána svírá generální stávka, kterou odborová organizace Histadrut míří proti politice premiéra Benjamina Netanjahua. Toho chce nátlakovou akcí zaměstnanců přimět k jednání s radikálním palestinským hnutím Hamás o propuštění rukojmích, které organizace zadržuje v Pásmu Gazy už od 7. října. Impulzem pro dnešní masovou stávku byl víkendový nález šesti mrtvých těl rukojmích v tunelu pod městem Rafáh.

Do akce vstoupilo asi 200 podniků a účastní se jí jak státní zaměstnanci, tak pracovníci v soukromém sektoru. Jde o první takto rozsáhlou akci od začátku války mezi Izraelem a Hamásem. Protestující poukazují na to, že premiér, který je u obyvatelstva v značné neoblibě, nejedná o propuštění rukojmích dostatečně rychle. Netanjahu se brání tím, že veškeré úsilí Jeruzalému ničí neochota Hamásu.

Zavřena dnes zůstane řada úřadů a bank. Odbavovat cestující nebude ani telavivské letiště, nemocnice budou pracovat pouze ve víkendovém režimu. Neotevřou ani velká obchodní centra a své vyučování zredukují také základní a střední školy.

Autor: Jan Skala

Související

GXkxb5vXAAA8rPZ
Zahraniční

Netanjahu slibuje odplatu Jemencům. Jejich raketa přistála uprostřed Izraele

Palestine_Nakba_Day_demo_in_Berlin
Domácí

Extrémistů ubývá a stejně tak nehrozí přímé ohrožení islámismem, tvrdí BIS

GXMaFN9XMAESha6
Zahraniční

Jordánské volby ovládli islamisté. Chtějí zrušit mírové smlouvy s Izraelem

Israeli_Minister_of_Defense_Yoav_Gallant_(Galant)_at_a_press_conference_in_Tel_Aviv,_Israel_on_December_18,_2023
Zahraniční

Izrael tvrdí, že v Gaze už končí. Pozornost však obrací na Libanon