Izrael útočí na jih Libanonu. Hizballáh pomalu vstupuje do války

Situace v Pásmu Gazy hrozí humanitární katastrofou. Izrael navíc svou pozornost zaměřil i na Libanon, kde útočí na pozice dalších radikálů z hnutí Hizballáh.

profimedia-0813882279

Hizballáh, další nepřítel Izraele.
Zdroj: Profimedia

  • Hizballáh, další nepřítel Izraele.
  • Zdroj: Profimedia

Situace na Blízkém východě se znovu vyostřuje. Kromě příprav na pozemní operaci v Pásmu Gazy, odkud před devíti dny zaútočilo palestinské hnutí Hamás na izraelské území, ostřeluje armáda Židovského státu i na pozice na jihu Libanonu. Tam totiž operuje militantní skupina Hizballáh, která je svými radikálními názory a ostře protižidovským postojem podobná Hamásu. Vůdci Hizballáhu před pěti dny deklarovali, že hodlají Izrael napadnout a stejně dobu se registrují potyčky na izraelsko-libanonské hranici.

V Pásmu Gazy mezitím stále probíhá přesun obyvatelstva ze severu území na jih. Zahraniční pozorovatelé avšak poukazují na neutěšenou humanitární situaci, která na místě panuje. Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN zmínil, že v Pásmu Gazy jsou zásoby pohonných hmot pouze na 24 hodin a za stejnou dobu dojde i elektřina, což bude situace kritická zejména pro nemocnice, které ošetřují tisíce raněných. Izraelské úřady oznámily, že jejich výzvu směřující k palestinským civilistům, aby Pásmo Gazy opustili, uposlechlo dosud 600 tisíc lidí z celkového počtu 2,3 milionu obyvatel.

S obavami před eskalací konfliktu sledují situaci v Izraeli celý svět. Šéf OSN António Guterres řekl, že Blízký východ je na hranici propasti.

Autor: Jan Skala

Související

32806920964_2e2190e451_b
Zahraniční

K totální válce nedojde, myslí si Biden. Izrael ale plánuje odvetu vůči Íránu

GY9BYyxbAAAhePx
Zahraniční

Izrael zabil nejméně šest lidí v centru Bejrútu. Útočí i na syrský Damašek

Íránské supersonické rakety Shanin.
Zahraniční

Írán investuje miliardy do svého raketového programu

GY31MdwWAAAMPiB
Zahraniční

Protiizraelské nálady v Evropě sílí. Kodaň a Stockholm hlásí útoky na ambasády