neděle 6. října 2024

Izrael slibuje odvetu. Západ vyzývá ke zrušení pozemní operace v Libanonu

Izrael řinčí zbraněmi. Íránu hrozí odvetou za včerejší letecký útok a hodlá pokračovat i v úderech na Libanon a Pásmo Gazy s neztenčenou intenzitou.

27830918172_7c3b5336fc_b

Čekejte tvrdou odvetu, vzkazuje Íránu Benjamin Netanjahu.
Zdroj: Flickr

  • Čekejte tvrdou odvetu, vzkazuje Íránu Benjamin Netanjahu.
  • Zdroj: Flickr

Za ten útok tvrdě zaplatíte, tak zní vzkaz Izraele vůči Íránu, který včera večer zasypal celé území Židovského státu stovkami raket, ze kterých se podařilo protivzdušné obraně zlikvidovat pouhých 20 procent. Své hrozby vůči Teheránu Jeruzalém zatím nespecifikoval, ale západní státy, které patří mezi spojence Izraele, varují před eskalací napětí v blízkovýchodní oblasti.

Jablkem sváru mezi oběma jmenovanými státy, jsou vzdušné údery Izraele na Libanon a také msta Íránu za smrt dvou hlavních představitelů hnutí Hamás a Hizballáh, Ismáíla Haníji a Hassana Nasralláha. Obě tyto hnutí Teherán dlouhodobě podporuje jak finančně, tak vojensky.

Izraelské počínání se však nelíbí ani jeho západní spojenců. Například Francie sice ostře odsoudila včerejší íránský útok, ale zároveň vyzvala izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby se zdržel chystané pozemní invaze v Libanonu. Podobné názory zní také z Velké Británie či Spojených států. Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari však vzkázal, že údery na okolní státy a oblasti budou pokračovat v neztenčené intenzitě.

Autor: Jan Skala

Související

32806920964_2e2190e451_b
Zahraniční

K totální válce nedojde, myslí si Biden. Izrael ale plánuje odvetu vůči Íránu

profimedia-0915106485
Zahraniční

Útok na izraelskou ambasádu v Kodani mají na svědomí teenageři ze Švédska

GY9BYyxbAAAhePx
Zahraniční

Izrael zabil nejméně šest lidí v centru Bejrútu. Útočí i na syrský Damašek

Íránské supersonické rakety Shanin.
Zahraniční

Írán investuje miliardy do svého raketového programu