pátek 3. května 2024

Izrael se s Gazou nespokojí. Netanjahu oznámil, že jeho armáda půjde dál

Válka v Pásmu Gazy hrozí eskalací. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se poohlíží i po dalších, nepřátelsky naladěných státech.

12102709953_a7ed58aa16_b

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu si chce respekt zjednat i v jiných oblastech.
Zdroj: Flickr

  • Izraelský premiér Benjamin Netanjahu si chce respekt zjednat i v jiných oblastech.
  • Zdroj: Flickr

"Stanovili jsme si jednoduché pravidlo. Kdo nám ublíží, tomu odpovíme," prohlásil během čtvrteční návštěvy na letecké základně Tel Nof izraelský premiér Benjamin Netanjahu a z toho vyjádření je zřejmé, že současná válka na Blízkém východě neskončí v Pásmu Gazy. Tam je podle dřívějšího Netanjahuova prohlášení Izrael krůček od vítězství, ovšem problémy zaznamenává na jiných místech své země, zejména v příhraničních oblastech.

Existuje velká pravděpodobnost, že dojde ke konfliktu s Íránem, který Jeruzalému slíbil odvetu za útok na svůj konzulát v syrském Damašku, kde izraelské střely zabily sedm vysokých důstojníků íránských revolučních gard. Írán zatím o úderu na Židovský stát pravděpodobně nerozhodl, ačkoliv se soudilo, že přijde do konce minulého týdne.

Problémy má Izrael i s radikálním hnutím Hizballáh, kdy jeho armáda ostřeluje některé cíle na libanonském území. Nepřátelsky jsou vůči Židovskému státu naladěni i jemenští Húsíové, kteří jsou podporováni právě Íránem.

Netanjahu pro své kroky ztrácí podporu i svých spojenců. Jednání izraelské armády, které podle představitelů OSN pozbylo znaky lidskosti, kritizuje řada států včetně USA, které po zahájení současné války Jeruzalém mohutně podporovalo jak vojensky, tak finančně.

Autor: Jan Skala

Související

GMpZDMOXwAERcfd
Zahraniční

Střídání znepřátelených armád. Místo Američanů jsou na téže základně Rusové

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země

437957560_986527212833099_3854217920731582617_n
Zahraniční

Evropa otevřela dveře džihádu, tvrdí Trump. Očekává spor s Londýnem i Paříží

GMnZiBdbEAAtcns
Zahraniční

Izrael zaútočil na syrský Damašek. Turecko s ním přestává obchodovat