úterý 2. července 2024

Izrael se bouří kvůli mezinárodnímu zatykači. Odsoudil ho i Fiala

Hlavním představitelům Izraele se nelíbí zatykač na premiéra a ministra obrany. Odmítavý názor vyjádřil i český premiér, ovšem skutečné zadržení obou politiků je málo pravděpodobné.

Isaac_and_Michal_Herzog_laying_the_cornerstone_for_the_new_settlement_«Meital»_in_the_Gilboa,_June_2022_(ABG4_7)

Odmítavé stanovisko za Izrael vyjádřil zejména prezident Jicchak Herzog.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Odmítavé stanovisko za Izrael vyjádřil zejména prezident Jicchak Herzog.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Žádost britského hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana o vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta vyvolal v Izraeli vlnu pobouření. A to nejen proto, že oba předáci Židovského státu figurují na pětičlenném seznamu vedle tří lídrů Hamásu Ismáíla Haníji, Jahju Sinwára a Muhammada Dajfa, ale zejména proto, že tento krok povzbudí teroristy po celém světě. Alespoň tak se k požadavku hlavního prokurátora vyjádřil izraelský prezident Jicchak Herzog.

Podle jeho příspěvku na sociální síti X by se mezinárodní společenství místo takového aktu, jaký dnes vzešel z Haagu, mělo zaobírat propuštěním izraelských rukojmích, které od 7. října drží bojovníci Hamásu v Pásmu Gazy. Podle oficiální stanoviska hlavního prokurátora ale konání všech dotčených nese znaky válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. "Hlavní prokurátor jedním dechem vzpomíná izraelského premiéra a ministra obrany po boku ohavných monster Hamásu," napsal na sociální síť X izraelský ministr zahraničí Jisrael Katz.

Svoje rozhořčení nad vydáním zatykače na izraelské lídry neskrýval ani český premiér Petr Fiala (ODS). Podle něho je návrh nepřijatelný a děsivý, proto Izrael se pouze brání nevyprovokovanému útoku ze 7. října. Při této agresi ze strany palestinského Hamásu zemřelo 1200 obyvatel Izraele. Při následné odvetě Židovského státu v Pásmu Gazy, která trvá dosud, přišlo o život zhruba 35 tisíc obyvatel této středomořské oblasti.

Autor: Jan Skala

Související

GRYtu6NbgAEiQ09
Zahraniční

Charedimové nechtějí do izraelské armády. Na policii házeli kamení

Petr Fiala
Domácí

Vláda vyčlenila peníze na ukrajinskou munici. Fiala prozradil konečnou částku

profimedia-0884837209
Domácí

Pellegrini přijel na Hrad zlepšovat vztahy. Fialův postoj Slováky spíše popudil

profimedia-0830910450
Zahraniční

Mezinárodní soud vydal další zatykače. Tentokrát na Šojgua a Gerasimova