Izrael rozstřílel školu plnou lidí v Gaze. V Libanonu jeho střely zabíjely zdravotníky

Izrael neustává s údery ani v Pásmu Gazy, ani v Libanonu. V Gaze dokonce jeho armáda srovnala se zemí školu, v níž zabila 28 civilistů, kteří se v ní ukrývaly, protože předtím lehly popelem jejich domy.

WhatsApp Image 2024-10-10 at 13.13.13

Dnešní izraelský útok na Gazu stál život skoro 30 lidí.
Zdroj: Profimedia

  • Dnešní izraelský útok na Gazu stál život skoro 30 lidí.
  • Zdroj: Profimedia

Izraelský úder zabil pět pohotovostních pracovníků záchranných misí v jižním Libanonu, uvedlo ve čtvrtek ministerstvo zdravotnictví zmíněné blízkovýchodní země. Dočasný libanonský premiér Najib Mikati varoval obyvatele, aby se nevraceli do této části země, která je pod takřka neustávající palbou sil židovského státu. Zároveň připomněl, že mezi Libanonem, Francií a Spojenými státy probíhají rozhovory o nastolení příměří, které však Izrael dosud odmítal.

V Pásmu Gazy, kde už Izrael operuje rok, jeho armáda zase zničila školu, kde se ukrývali lidé, které izraelská ofenziva vyhnala z jejich domovů. Úřady uvedly, že při úderu zemřelo nejméně 28 Palestinců a dalších 54 utrpělo zranění. Jeruzalém událost komentoval s tím, že v objektu se pohybovali ozbrojenci.

Bojová chuť židovského státu totiž roste. Kromě pozemní operace ve zničeném Pásmu Gazy, kdy v hlavním městě této oblasti podle pozorovatelů nezbyl jediný obyvatelný dům, a úderů na Libanon, pálí izraelské síly také na Sýrii. V hlavním městě Damašku se podle nich skrývají bojovníci palestinského Hamásu a libanonského Hizballáhu, kteří rovněž podnikají raketové útoky na izraelské území.

Blízký východ je stále ve stavu vysoké pohotovosti kvůli další eskalaci konfliktu. Podle vyjádření představitelů židovského státu se chystá i odvetný úder na Írán za masivní raketový útok z minulého týdne. Tuto odvetu podporuje i americký prezident Joe Biden.

Autor: Jan Skala

Související

pro-Hc1MmNDn
Zahraniční Video

Žena nadšeně krmila mývaly, ti ji pak uvěznili v domě

profimedia-0918926984
Zahraniční

Milton udeřil na pobřeží Floridy. Tamní úřady už hlásí první mrtvé

GXk-9A4boAA8MHS
Zahraniční

Kamala Harris v průzkumech těsně vede. Vyhrané volby však zatím nemá

GZcR0G7WoAANJct
Zahraniční

V severním Izraeli se rozezněly sirény. Hizballáh začal opětovat palbu